Az EU-nak kötelező határértéket kellene felállítania a szív- és érrendszeri betegségek, terméketlenség és Alzheimer-kór veszélyét potenciálisan növelő iparilag előállított úgynevezett transzzsírok kapcsán – olvasható egy szerdán elfogadott állásfoglalásban.

A képviselők szerint az EU-ban sajnos csak minden harmadik fogyasztó rendelkezik ismeretekkel a transzzsírsavakról, ez pedig azt jelzi, hogy a címkézésre vonatkozó intézkedések nem vezettek eredményre. A bizottságnak ezért lehetőleg két éven belül törvényes európai uniós határértéket kellene meghatároznia.

Az ipari transzzsírsavtartalom jogi korlátozásának 2003-as dániai bevezetése sikeres volt; a 2 százalékos nemzeti határérték felállítása jelentősen csökkentette a szív- és érrendszeri betegségekből eredő halálozások számát – olvasható az 586 igen szavazattal 19 ellenében (38 tartózkodással) elfogadott állásfoglalásban.

A legújabb tanulmányok azt bizonyítják, hogy a magasabb társadalmi és gazdasági helyzetű emberek egészségesebben étkeznek, mint a több transzzsírsavat fogyasztó rosszabb helyzetűek, a két csoport közti szakadék pedig a társadalmi egyenlőtlenségek növekedésének megfelelően egyre nő.

Szanyi Tibor (S&D, MSZP): A transzzsírsavakat ipari mértékben már az 1950-es évek óta használjuk, azonban ezek gyakori fogyasztása betegségek kialakulásához vezet. Mivel a transzzsírsavak nem szükségesek a feldolgozott élelmiszerekben és egészségtelenek is, támogatom az EU szintű kötelező határértéket. Sőt, mivel a bevitel mértéke a szegénységgel együtt nő, egy ilyen határértékkel adhatunk minőségi élelmiszert mindenkinek!

Transzzsírsavak

A transzzsírsavak a telítetlen zsírsavak közé tartoznak, és a növényi olajok hidrogénezése során keletkeznek. Az élelmiszeripar már az 1950-es évek óta használja, a magyar konyha számos ételének is alapkelléke, hiszen előfordulhat a tésztákhoz használt margarinban, vagy a péksüteményekben is. A gyorséttermi ételek és a félkész, vagy készételek, az előre csomagolt péksütemények, a torták, a kekszek és ostyák, valamint a levesek és mártások nagy része is tartalmaz iparilag előállított transzzsírsavakat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatásai alapján tisztán látszik, hogy a transzzsírsavak túlzott fogyasztása súlyos egészségügyi problémákhoz vezet. A WHO ezért azt ajánlja, hogy a napi energiabevitel legfeljebb 1 százaléka származzon transzzsírsavakból. „A transzzsírsavak túlzott fogyasztása növeli a szívbetegségek kockázatát. A szívkoszorúér-betegség mintegy 660 ezer ember halálát okozza évente az EU-ban, ami az összes haláleset mintegy 14 százaléka” – magyarázza Renata Sommer (néppárti, német), a téma egyik parlamenti felelőse.

Szabályozás

Jelenleg nincs uniós szintű szabályozás, amely kötelezővé tenné a transzzsírsavak feltüntetését a címkéken, vagy meghatározna egy megengedett határértéket. Számos tagállamban létezik azonban nemzeti szabályozás. Magyarországon tilos az olyan élelmiszerek forgalmazása, amelyek teljes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. Dánia, Ausztria, és Lettország ugyancsak hasonló határértéket vezetett be. Belgiumban, Németországban, Hollandiában, Lengyelországban, az Egyesült Királyságban és Görögországban ugyanez önkéntes alapon működik. Néhány tagállam, így Bulgária, Málta, Szlovákia, az Egyesült Királyság, Svédország és Finnország pedig a helyes étrenddel kapcsolatos ajánlásokat fogalmazott meg.