Az Európai Parlament képviselői elutasították a szerzői jogi szabályzásról folytatandó tárgyaláshoz szükséges, a jogi szakbizottságban elfogadott mandátumot.

A parlament plenáris ülése 318 szavazattal, 278 szavazat ellenében és 31 tartózkodással elutasította a tárgyalási kiindulópontot tartalmazó mandátumot, amelyet június 20-án fogadott el a jogi szakbizottság. Ennek következtében a képviselőknek újra kell tárgyalniuk a parlamenti álláspontot. Az erről szóló vita és a szavazás egyaránt a következő plenáris ülésen kerül napirendre szeptemberben.

A szavazás után a téma német néppárti felelőse, Axel Voss elmondta: „Sajnálom, hogy a képviselők többsége nem támogatta az általam és a jogi bizottság által képviselt álláspontot. De ilyen előfordul a demokratikus folyamat során. Szeptemberben visszatértünk az ügyre, és megpróbáljuk úgy orvosolni a kifogásokat, hogy közben sikerüljön összhangba hozni a szerzői jogi szabályzást a modern digitális korral.”

Az Európai Parlament Eljárási szabályzata szerint ha a képviselők legalább 10 százaléka (azaz 76 fő) kifogást emel az ellen, hogy a Tanáccsal folytatott tárgyalások a szakbizottsági álláspont mint tárgyalási kiindulópont alapján kezdődjenek meg, akkor a plenárisnak kell döntenie a kérdésben. A kedd éjféli határidőig a plenáris szavazáshoz elegendő képviselő jelezte kifogását – olvasható az EP közleményében.