Az Egyesült Királyságnak minél hamarabb és maradéktalanul teljesítenie kell a brit választók döntését és ezért hivatalosan el kell indítania a kilépést, mielőtt a jövőbeli kapcsolatokról bármiféle tárgyalás elkezdődne – hangsúlyozza az Európai Parlament keddi rendkívüli ülésen elfogadott állásfoglalása.

A frakcióvezetők között Jean-Claude Juncker bizottsági elnök és a tanácsi elnökséget képviselő Jeanine Hennis-Plasschaert részvételével lezajlott vita után az Európai Parlament nem kötelező érvényű állásfoglalást fogadott el a brit népszavazás következményeiről. A szöveget 395 igen szavazattal, 200 ellenében, 71 tartózkodás mellett fogadták el.

A parlament felszólítja az Egyesült Királyság kormányát, hogy a választók akaratának tiszteletben tartása érdekében gyorsan és maradéktalanul hajtsa végre a hivatalos kilépési eljárást – például az Európai Unióról szóló szerződés 50-es cikkelyének aktiválásával.

Az Unió egységének megőrzése és a mindenki számára káros bizonytalanság felszámolása érdekében a brit miniszterelnöknek a referendum eredményéről értesítenie kell a június 28-29-én ülésező állam- és kormányfőket, hogy a kilépési folyamat és a tárgyalások a lehető leghamarabb elindulhassanak – sürgetik a képviselők.

Az EP-képviselők emlékeztetnek arra, hogy a szerződések értelmében a kilépésről rendelkező megállapodáshoz és a jövőbeli kapcsolatokra vonatkozó egyezményhez az Európai Parlament egyetértése szükséges és az EP-t teljes mértékben be kell vonni a különböző eljárások minden egyes szakaszába.

A 2017-es brit EU-elnökség törlése

Az EP felhívja az Európai Tanácsot, hogy soros elnökségeinek rendjét változtassa meg annak érdekében, hogy a kilépési folyamat miatt ne kerüljön veszélybe az unió napi irányítása. Az Egyesült Királyság 2017 második felében venné át az EU soros tanácsi elnökségét. Az EP maga is változtatásokat hajt végre annak érdekében, hogy saját belső szervezete tükrözze az Egyesült Királyság állampolgárainak az unióból való kilépésre vonatkozó szándékát.

Az EU jövője

A képviselők hangsúlyozzák, hogy a jelenlegi kihívások miatt az uniót jobbá és demokratikusabbá tévő reformokra van szükség és ezek eredményeképpen létrejövő uniónak teljesítenie kell az állampolgárok elvárásait. „Jóllehet egyes tagállamok választhatják a lassabb vagy kisebb mértékű integrációt, az unió magját azonban meg kell erősíteni, és az „à la carte” megoldásokat el kell kerülni” – húzták alá a képviselők.