Az Európai Bizottság új stratégiai innovációs tervet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézet 2021-2027 közötti időszakára vonatkozóan. Az előterjesztés a tudományos és innovációs társulások regionális szerepének növelését, új hasonló társulások létrehozását és a felsőoktatás innovációs kapacitásának erősítését fogalmazza meg.

Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos elmondta, a 2021 és 2027 közötti évekre vonatkozó bizottsági stratégia arra törekszik, hogy Európa minden régiója profitáljon az intézet potenciáljából, és mindenhol javuljon a felsőoktatási ágazat innovációs képessége. A tervek szerint 2022-ben újabb tudományos és innovációs társulás jön létre a kulturális és kreatív ágazatban zajló innováció elősegítésére.

A javasolt stratégiai innovációs terv alapján az Európai Innovációs és Technológiai Intézet meg fogja erősíteni a tudományos és innovációs társulások (TIT) hálózatait, és regionális tájékoztatási stratégiák kialakítása révén több felsőoktatási intézményt, vállalkozást és kutatói szervezetet von be a munkájába. Az intézet 750 felsőoktatási intézményt fog anyagilag, szakértelemmel és tanácsadással hozzásegíteni ahhoz, hogy szakterületükön belül gazdasági tevékenységeket fejlesszenek ki. Keretein belül új társulások jöhetnek létre, az első társulás a kulturális és kreatív ágazatban, a tervek szerint 2022-ben.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) független uniós szerv, 2008-ban hozták létre Európa innovációs képességének erősítésére. Az intézet 2020-2027 közötti időszakra javasolt költségvetése 3 milliárd euró (mintegy 960 milliárd forint), ez 600 millió euróval, vagyis 25 százalékkal több a jelenlegi, a 2014-2020-as időszakra szóló stratégiai innovációs terv kereténél.

(Forrás: MTI)