Az Európai Bizottság első közös gázbeszerzésről szóló felhívást tett közzé, amely szerint az európai vállalatok regisztrálhatják gázbeszerzési igényüket, hozzájárulva ezzel az uniós szintű közös gázbeszerzés előkészítéséhez.

A brüsszeli testület közleménye szerint a közös gázbeszerzés mérföldkő az EU számára a következő télre való felkészülésben, ugyanis a közösség összehangolt módon és kellő időben tudja feltölteni gáztartalékait, illetve kollektív vásárlóerejét kihasználva alacsonyabb árakat tud kialkudni a nemzetközi gázszolgáltatókkal folytatott tárgyalások során.

A vállalkozások május 2-ig csatlakozhatnak az első gázbeszerzési pályázathoz. Miután az egyes vállalatok benyújtották kérelmüket, az igényelt mennyiségeket összesítik, és megpályáztatják a világpiacon. Az úgynevezett AggregateEU nevű uniós gázbeszerzési mechanizmus összeköti az összesített európai keresletet a nemzetközi gázszolgáltatók ajánlatával, majd a résztvevő vállalatok tárgyalásokat kezdenek a szolgáltatókkal a gáz megvásárlására és szállítására vonatkozó szerződési feltételekről. Az első adásvételi megállapodások a nyár előtt várhatók.

A következő 12 hónapos időszakban kéthavonta írnak majd ki további pályázatokat. A vállalatoknak továbbra is lehetőségük lesz arra, hogy csatlakozzanak a mechanizmushoz.

Az uniós bizottság emlékeztetett: a tagállamok kötelezettséget vállaltak arra, hogy nemzeti tárolófeltöltési célmennyiségük legalább 15 százalékát az uniós folyamatban történő részvétellel teljesítik, ami évente mintegy 13,5 milliárd köbméter gázt jelent.

A gáztárolási és a közös gázbeszerzési célértékekről 2022-ben vészhelyzeti intézkedéssel született megegyezés, válaszul az orosz gázellátás fegyverként való felhasználására és az Oroszország Ukrajna elleni háborújának kitörését követően megemelkedett energiaárakra. Az említett intézkedések célja az áringadozás csökkentése, a biztonságos és kiszámítható energiaellátás biztosítása, valamint Európa kollektív piaci súlyának kiaknázása – tette hozzá az Európai Bizottság.

(Forrás: MTI)