Az Európai Bizottság javaslatokat mutatott be a kis- és középvállalkozások (kkv-k) hosszú távú versenyképességének javítására és a határokon átnyúló tevékenységet végző vállalkozások adóterheinek könnyítésére.

A brüsszeli testület közleménye szerint a kkv-kat érintő javaslat célja, hogy az egész egységes piacon növelje a méltányosság szerepét a finanszírozáshoz való hozzáférés és az üzleti környezet javítása, valamint a kkv-k közepes piaci tőkeerejű vállalatokká való növekedésének támogatása által teljes gazdasági potenciáljuk felszabadítása érdekében.

A javaslat javítaná a kkv-k szabályozási környezetét egyebek mellett az által, hogy hatályon kívül helyezi a késedelmes fizetésekről szóló hatályos irányelvet. A javaslat szigorúbb, 30 napos maximális kifizetési határidőt vezet be, megszünteti a kétértelműségeket és orvosolja a jelenlegi irányelv joghézagait. Biztosítja továbbá a felhalmozott kamatok és kártérítési díjak automatikus megfizetését, és új végrehajtási és jogorvoslati intézkedéseket vezet be a vállalkozások rossz fizetőkkel szembeni védelme érdekében.

A jogszabály továbbá székhely szerinti adórendszert vezet be, ami lehetővé teszi az állandó telephelyeken keresztül határokon átnyúlóan működő kkv-k számára, hogy csak egy adóhatósággal lépjenek kapcsolatba, ahelyett, hogy több adórendszernek kellene megfelelniük. A javaslat növelni hivatott az adózás biztonságát és méltányosságát, csökkenteni fogja a megfelelési költségeket és az üzleti döntéseket befolyásoló piaci torzulásokat, miközben minimálisra csökkenti a kettős és túladóztatás, valamint az adóügyi viták kockázatát. A különböző tagállamokban működő kkv-k képesek lesznek teljes mértékben maximalizálni a letelepedés szabadságát és a tőke szabad mozgását anélkül, hogy szükségtelen adózási akadályok akadályoznák őket – írták.

Az Európai Bizottság továbbá kezdeményezéscsomagot is elfogadott azzal a céllal, hogy csökkentse az Európai Unióban működő nagy, határokon átnyúló vállalkozások adómegfelelési költségeinek csökkentésére.

A javaslat megkönnyíti mind a vállalkozások, mind az adóhatóságok feladatait azáltal, hogy új, egységes szabályrendszert vezet be a vállalatcsoportok adóalapjának meghatározására. A remények szerint ez csökkenteni fogja az egynél több tagállamban működő nagyvállalatok megfelelési költségeit, és megkönnyíti a nemzeti adóhatóságok számára annak meghatározását, hogy mely adókat kell jogosan fizetni. Az új, egyszerűbb szabályok akár 65 százalékkal is csökkenthetik az EU-ban működő vállalkozások adómegfelelési költségeit.

(Forrás: MTI)