Az euróövezetben havi szinten nőttek, éves szinten pedig jelentősen csökkentek a termelői árak augusztusban – jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Az euróövezet termelői árai augusztusban az elemzői várakozásokkal összhangban 0,6 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest. Júliusban 0,5 százalékkal csökkentek a termelői árak az előző havihoz viszonyítva.

A termelői árak havi szintű emelkedése elsősorban arra vezethető vissza, hogy az energiaárak 2,5 százalékkal nőttek augusztusban a júliusi 0,9 százalékos havi csökkenés után.

Az energia nélkül a termelői árak 0,2 százalékkal csökkentek augusztusban az előző havi 0,4 százalékos esést követően.

Az Európai Unióban a termelői árak augusztusban 0,5 százalékkal nőttek a júliusihoz viszonyítva, amikor 0,7 százalékos volt a havi visszaesés.

Egy év alatt, tavaly augusztus óta 11,5 százalékos volt a csökkenés az elemzők által várt 11,6 százalék helyett az előző havi 7,6 százalékos esést követően. A termelői árak éves szintű zuhanása elsősorban arra vezethető vissza, hogy az energiaárak 30,6 százalékkal estek augusztusban a júliusi 24,2 százalékos éves csökkenés után. A köztes javak ára szintén gyorsuló ütemben, 4,5 százalékkal csökkent éves összevetésben a júliusi 4,0 százalékot követően.

Az Európai Unióban a termelői árak 10,5 százalékkal csökkentek éves összevetésben az év nyolcadik hónapjában az előző hónapban regisztrált 6,6 százalékos zsugorodás után.

(Forrás: MTI)