Az Európai Unió Külügyek Tanácsa korlátozó intézkedéseket vezetett be az Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét aláásó vagy fenyegető cselekményekért felelős két személlyel és négy vállalattal szemben egyebek mellett az uniós szankciók megkerülése és az orosz kormány anyagi támogatása miatt.

Az uniós tanács közleménye szerint a megszorító intézkedések jegyzékébe került oroszországi bejegyzésű cégek (LLC Titul, Joint Stock Company Iliadis, International LLC Rasperia Trading Limited), egy orosz közlekedési vállalat és Oroszország legnagyobb vasútikonténer-üzemeltetője (PJSC TransContainer), valamint leányvállalataik és ezek orosz állampolgárságú vezérigazgatói Oroszország támogatásáért és uniós szankciók kijátszásáért felelősek.

Kiemelték: az érintettek egyebek mellett anyagilag támogatják az orosz kormányt, amely – mint emlékeztettek – a Krím annektálásáért és Ukrajna destabilizálásáért felelős. Vállalataikon keresztül részt vesznek az Észak-Koreával folytatott illegális fegyverkereskedelemben, ezzel is támogatva az oroszországi kormányt. Az egyik szankcionált vállalat 28,5 millió euró értékű részvénnyel rendelkezik a Strabag SE európai vállalatban, az említett részvényeket az uniós megszorító intézkedések alapján befagyasztották. A befagyasztott részvények értékesítése érdekében a két érintett személy leányvállalatokat hozott létre azon kizárólagos céllal, hogy elérjék a nem uniós vállalat részvényei befagyasztásának feloldását, ezáltal megkerülve az uniós korlátozó intézkedéseket.

Az Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét aláásó vagy fenyegető intézkedések miatt bevezetett uniós korlátozó intézkedések jelenleg összesen több mint 2200 emberre és szervezetre, illetve vállalatra vonatkoznak.

(Forrás: MTI, Az Európai Unió Tanácsa)