A háztartások anyagi jólétét számszerűsítő „tényleges egyéni fogyasztás” szerint Magyarország – Romániával holtversenyben – csak Bulgáriát és Horvátországot előzi meg az EU tagállamai közül.

Az Eurostat kedden tette közzé a tényleges egyéni fogyasztás (Actual Individual Consumption, AIC) 2016-os alakulására vonatkozó első becslését. A vásárlóerő-paritáson számolt (azaz az egyes országok jövedelmi viszonyait is figyelembe vevő) mutató szerint Luxemburgban a legjobb a háztartások anyagi helyzete: itt az AIC az uniós átlag 132 százaléka. A további sorrend: Németország (122 százalék), Ausztria (118 százalék), Egyesült Királyság (115 százalék).

A lista végén Bulgáriát találjuk, ahol az egy főre eső tényleges egyéni fogyasztás csupán 53 százaléka az uniós átlagnak. A sereghajtók között találjuk Horvátországot (59 százalék), Romániát és Magyarországot (mindkettő 63 százalék), majd Lettország (67 százalék), Észtország (71 százalék), Szlovénia és Lengyelország (mindkettő 75 százalék), Szlovákia és Görögország (mindkettő 77 százalék) következik. A régióban a cseh háztartások állnak a legjobban (78 százalék).