Az Európai Unió illetékes tanácsa felülvizsgálta és frissítette az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékét, Antiguát és Barbudát, Belize-t, valamint a Seychelle-szigeteket felvette, a Brit Virgin-szigeteket, Costa Ricát és a Marshall-szigeteket törölte.

Az uniós pénzügyminisztereket tömörítő tanács (Ecofin) luxembourgi ülésén megállapította, hogy a listára felvett országok és területek adózási ügyekben nem működnek együtt, és arra kérte őket, hogy a problematikus kérdések rendezése érdekében működjenek együtt az Európai Unió magatartási kódexszel foglalkozó csoportjával.

Az EU a Brit Virgin-szigeteket azért törölte a jegyzékből, mert ez a terület módosította az információcserére vonatkozó keretét. Costa Rica azért került le a jegyzékről, mert módosította a külföldi eredetű jövedelmekre vonatkozó mentességi rendszerének káros vonatkozásait. A Marshall-szigeteket pedig azért törölte a tanács a jegyzékből, mert jelentős előrehaladást ért el a gazdasági tartalomra vonatkozó követelmény végrehajtásában.

Az uniós jegyzékben jelenleg 16 joghatóság található: Anguilla, Antigua és Barbuda, Amerikai Szamoa, a Bahama-szigetek, Belize, az Amerikai Virgin-szigetek, Fidzsi, Guam, Palau, Panama, Oroszország, Szamoa, a Seychelle-szigetek, Turks- és Caicos-szigetek, Trinidad és Tobago, valamint Vanuatu.

Az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek felülvizsgált európai uniós jegyzéke olyan országokat, illetve területeket tartalmaz, amelyek vagy nem folytatnak konstruktív párbeszédet az EU-val az adóügyi kormányzásról, vagy nem teljesítették a szükséges reformok végrehajtására vonatkozó vállalásaikat. E reformoknak arra kell irányulniuk, hogy az adott országok és területek megfeleljenek a jó adóügyi kormányzás objektív kritériumainak, amelyek magukba foglalják az adózási átláthatóságot, a méltányos adóztatást, valamint azon nemzetközi normák végrehajtását, amelyek az adóalap-erózió és a nyereségátcsoportosítás megelőzését célozzák.

Az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek jegyzéke mellett a tanács jóváhagyta az aktuális helyzetről szóló dokumentumot is, amely tükrözi az EU és nemzetközi partnerei között folyamatban lévő együttműködést, valamint ezen országok és területek arra irányuló vállalásait, hogy a jó adóügyi kormányzás elfogadott normáinak betartása érdekében megreformálják jogszabályaikat. Az aktuális helyzetet áttekintő dokumentumból az EU négy országot, illetve területet törölt. Jordánia és Katar teljesítette a vállalásait azáltal, hogy módosította káros adóügyi rendelkezéseit. Montserrat és Thaiföld pedig eleget tett a befizetett adókra vonatkozó országonkénti jelentéstétellel kapcsolatos valamennyi függőben lévő vállalásának – közölték.

(Forrás: MTI)