November 9–10-én tartják az ICT Proposers’ Day elnevezésű nagyszabású infokommunikációs kutatási, fejlesztési és innovációs konferenciát, melyen közel 3000 érdeklődő vesz részt.

A magyar kormány kiemelten kezeli a digitalizációt és az infokommunikációs ágazatot, ezt az is mutatja, hogy idén Budapesten rendezi az Európai Bizottság az év legfontosabb európai infokommunikációs eseményét, az ICT Proposers’ Day – mondta Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára.

A rendezvényen az Európai Bizottság bemutatja, hogy 2018-ban milyen infokommunikációs pályázati lehetőségek lesznek. Úgy vélte, a közvetlenül elnyerhető uniós pályázatok nagy lehetőségek a magyar vállalatoknak, és a cégek egyre aktívabbak. A konferencia lehetőséget ad arra is, hogy a pályázni tervezők találkozhassanak egymással, és konzorciumokat hozzanak létre, illetve a kétnapos rendezvényre 30 országból érkező résztvevők között találkozhatnak a technológiai iparág vezető képviselői, vállalatai, innovátorai, kutatói és akadémikusai.

Magyarország házigazdaként is bemutatkozik a Hungexpon rendezett konferencián, az Innovation HU(b) fantázianevű installáció (képünkön, fotó: Horváth Károly) a magyar kutatói közösség, az akadémiai és üzleti szektor, a feltörekvő startupok IKT innovációiból nyújt interaktív ízelítőt. Magyarországnak van mit megmutatnia Európának, a magyar standon 22 kiállító van, de ennek a tízszeresét is be lehetne mutatni – hangsúlyozta az helyettes államtitkár.

Kifejtette, hogy a szakmai beszélgetések lefedik a technológiai trendek szinte teljes spektrumát, így megjelenik többek között az 5G, a dolgok internete (IoT), a szupergyors hálózatok, az ipar 4.0, a robotika, a mesterséges intelligencia, az adatgazdaság problémái és a fintech is.

Alessandro Barbagli, az Európai Bizottság technológiai innovációért felelős igazgatóságának programszervezési vezetője elmondta: a találkozó kiváló alkalom információszerzésre a Horizon 2020 ICT programjairól, a kutatás-fejlesztési partnerkapcsolatok kiépítésére, új projektötletek megvitatására, és a 2018-20-as H2020 projektkonzorciumok kezdeményezésére. Hozzátette, hogy a rendezvényen mintegy 6300 előre egyeztetett kétoldalú tárgyalást folytat a regisztrált szervezetek mintegy 3000 résztvevője. (MTI, kormany.hu)