A magyar kormány javaslata, hogy töröljék el az állami beruházásösztönzés 800 ezer eurós korlátját. Forráshiány miatt egyetlen jelentkező sem esik el a lehetőségtől, a hozzájárulást mindenki megkapja, aki a jogi követelményeknek megfelel – mondta Szijjártó Péter.

A kormány a szükséges banki dokumentumok beérkezését követően 3 munkanapon belül elküldi a versenyképességi támogatást a pályázó cégeknek, erősítette meg a miniszter. A világgazdaság hírei csődről és elbocsátásról szólnak, Szijjártó Péter ezért különösen fontosnak nevezte, hogy belföldi vállalatok 377 milliárd forint beruházást vállaltak.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumban csütörtökön újabb 3 magyar beruházó vehetett át támogatási okiratot. A Szobi Italgyártó Kft. 474 millió forintot meghaladó befektetése csaknem 237 millió forint hozzájárulásra számíthat költségvetési forrásból. A cég 2009-ben alakult meg, és 2012 óta termel Szobon, az egykori szörpgyár telephelyén. Nettó árbevétele az utolsó eredménykimutatás szerint 2017-ről 2018-ra 1,6 milliárd forintról 1,9 milliárd forintra nőtt, a külföldi értékesítés pedig megközelítette a 170 millió forintot. A Szobi Italgyártó tulajdonos-ügyvezetője szerint a kisváros üzeme nem ment volna csődbe a 2008-as válság során, ha az akkori kormány a mostanihoz hasonlóan támogatta volna a magyar cégeket. Sári Tibor közölte, hogy a beruházás keretében új gépeket vásárolnak, és egy új épületet is vesznek Budapesten, hogy megkönnyítsék az áruszállítást a szobi és a nyárlőrinci telephelyükről.

A GLB Alkatrészgyártó és Szerelőipari Vállalkozási Kft. beruházásának értéke meghaladja a 791 millió forintot. A cég 282 millió forintot meghaladó kormányzati hozzájárulásra számíthat. A szegedi vállalat a belföldi megrendelések mellett egyre nagyobb arányban készít ipari alkatrészeket az uniós piacokra, elsősorban német és osztrák megrendelésre. Éves forgalmát 1,36 milliárd forintról 1,65 milliárd forintra, míg a nyereségét 50 millió forintról majdnem 80 millió forintra növelte 2018-ra. Bogdán Péter ügyvezető igazgató közölte, hogy a támogatásból fejlesztik a telephelyüket, így költséghatékonyabban, és nagyobb mennyiségben termelhetnek. A válságot a cég átvészelte, a munkavállalóit megtartotta, és új lehetőségként tekint a versenyképességi támogatásra – tette hozzá. A térség országgyűlési képviselője üdvözölte, hogy a vállalkozás minden lehetőséget kihasznál a válság leküzdésére, és a nemzedékváltást is példamutatóan oldotta meg. B. Nagy László hangsúlyozta, hogy több ezer magyar cégnek kell hasonló megoldást találnia az utódlásra, másképp megszűnés vagy külföldi tulajdonszerzés lehet a jövőjük.

A Pandan Műanyagfeldolgozó és Környezettechnikai Kft. majdnem 129 millió forintos beruházása több mint 51,5 millió forint állami támogatást kap. A szombathelyi vállalkozás környezetvédelmi technológiákat alkot, és műanyag hulladékok felhasználásával készít élelmezési csomagolóanyagokat. Nettó árbevétele 2017-ben 2,15 milliárd forint, 2018-ban 2,6 milliárd forint volt. A külföldi értékesítés ez alatt 764 millió forintról több mint 1 milliárd forintra, az adózott eredmény 12,7 millió forintról majdnem 22 millió forintra nőtt. Kupi Kálmán tulajdonos-ügyvezető elmondta, hogy a legfontosabb külföldi piacuk Németország, Hollandia és Ausztria, de a skandináv és a délszláv államok számára is termelnek. Az állami támogatással kezdődő beruházás is a kivitel bővítését fogja eredményezni – tette hozzá.

A versenyképesség-növelő pályázat 169 milliárd forintos támogatási keretére 806 vállalat jelentkezett. Csütörtökig 271 pályázat támogatásáról döntöttek.

(Forrás: KKM/MTI, fotó: Máthé Zoltán)