Az Európai Parlament és a Tanács elfogadását követően az Európai Bizottság azonnal megkezdi beruházási tervének végrehajtását, hogy ösztönözze az Afrikába és az európai szomszédságba irányuló beruházásokat.

Az Európai Parlament és a Tanács elfogadta az EU új külső beruházási tervének központi elemét képező Európai Fenntartható Fejlődési Alapot. A külső beruházási terv még jobban támogatja az inkluzív és fenntartható fejlődést Afrikában és az európai szomszédságban. Fellendíti az állami és magánberuházást, és ezáltal segít elhárítani partnerországainkban a növekedés bizonyos akadályait, valamint az illegális migráció alapjául szolgáló egyes okokat.

Federica Mogherini főképviselő/alelnök az alábbiakat nyilatkozta: „Afrikában a közvetlen külföldi befektetés kevesebb mint 10 százaléka jut el az instabil régiókba – ahol azokra leginkább szükség lenne. Azt szeretnénk, hogy külső beruházási tervünk az inkluzívabb és fenntarthatóbb növekedés erőteljes motorjává váljon, hogy környezetbarát energiát állítsunk elő, új lehetőségeket teremtsünk a vállalkozások számára, az Európai Unióban is, a fiatalok számára, valamint jogokkal ruházzuk fel a nőket. Ez az a terv, amire Afrikának szüksége van, ez az, amit afrikai partnereink kérnek, és ez a lehető legjobb európai partnerség.”

Neven Mimica, a nemzetközi együttműködésért és a fejlesztésért felelős biztos hozzátette: „Külső beruházási tervünk a szegénység felszámolásának és az inkluzív fenntartható fejlődés megvalósításának új megközelítését képviseli. Különösen a magánfinanszírozás tőkeáttételi hatásaival a 4,1 milliárd euró mértékű hozzájárulásunk mintegy 44 milliárd euró értékű olyan beruházást generál, amelyre egyébként nem került volna sor. Most az európai és partnerországokon belüli magánszektor valamennyi kulcsfontosságú szereplőjén a sor, hogy csatlakozzanak azon erőfeszítéseinkhez, hogy fenntartható fejlődést és tisztességes munkahelyeket hozzunk létre, mindannyiunk előnyére.”

Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos a következőket tette hozzá: „Európának külső határain és azon túl számos kihívással kell szembenéznie, mint például a népességi nyomás, a mobilitás, és az éghajlatváltozás hatásainak fokozódása, melyek a jövőben csak súlyosbodni fognak, továbbá regionális konfliktusok is zajlanak. Európa saját érdeke, hogy mindannyian azon munkálkodjunk, hogy fenntartható és kiegyensúlyozott gazdasági növekedést biztosítsunk partnerországainkban. A magánszektor bevonása és az annak virágzását leginkább elősegítő környezet biztosítása támogatni fogják ezeket az erőfeszítéseket. Az Európa körüli és afrikai partnerországaink fenntartható fejlődésének előmozdításával egyben új kereskedelmi és beruházási lehetőségeket is teremtünk az európai vállalkozások és beruházók számára. ”

A külső beruházási terv gyors végrehajtásának előreviteleként csütörtökön tartják Brüsszelben az Európai Fenntartható Fejlődési Alap (EFFA) stratégiai testületének első ülését. A stratégiai testület magában foglalja az uniós tagállamokat, az Európai Beruházási Bankot, valamint az Európai Parlamentet megfigyelőként, és a beruházás számos konkrét területére, az ún. „beruházási ablakokra” vonatkozó javaslatokat fog megvitatni. A fenti beruházási ablakok meghatározzák az EFFA garancia azon prioritásnak tekintett ágazatait, amelyet az afrikai és az uniós szomszédságbeli tisztességes és fenntartható munkahelyteremtés érdekében kulcsfontosságúként azonosítottak.

Várhatóan rövidesen jóváhagyják az első beruházási ablakokat, így a külső beruházási terv hamarosan valódi változást hoz a partnerországok kedvezményezettjei számára – áll a bizottság közleményében.