Az erőművek biztonságát növelő eszközt fejleszt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott támogatás segítségével az Infoware Zrt. A 318 millió forintot meghaladó fejlesztéshez több mint 175 millió forint vissza nem térítendő forrást nyertek el.

Az Infoware Zrt. tájékoztatása szerint olyan eszköz prototípusát mutatják be, amelynek segítségével minimalizálni lehet az erőművek, alállomások és naperőművek földzárlat miatti kieséseit, jelentősen növelve ezzel a villamosenergia-ellátás biztonságát. A projekt során kifejlesztendő prototípust alkalmazni lehet majd minden szigetelt, egyenáramú energiaellátó rendszerben, amelyeket hagyományos erőművekben, ipari üzemekben, fotovoltaikus erőművekben vagy egyéb alkalmazásokban használnak.

Az 1990-ben alakult, többségében magyar tulajdonban lévő szigetszentmiklósi középvállalkozás jelenleg is gyárt váltakozó és egyenáramú energia-ellátó rendszereket a hazai és a nemzetközi piacra. A projekt eredményeként ezeket olyan intelligens funkciókkal egészíthetik ki, amelyek nemzetközi versenyelőnyt jelenthetnek. A fejlesztés eredményét egyebek mellett a Paks II erőműben is alkalmazni lehet – közölték. (MTI)