Néhány értékes műemlék valóban megsemmisült, az ókori romok nagy része azonban túlélte az iszlamisták elmúlt tíz hónapos uralmát a szíriai Palmürában.

Alighogy visszafoglalták a szíriai kormányerők vasárnap a dzsihadistáktól Palmürát, az Ermitázs igazgatója bejelentette, hogy régészei örömmel vennének részt a műemlékvédelmi munkákban. A szentpétervári múzeumnak világhírű ókori gyűjteménye van, többek között Palmürából.    

Mámún Abdul-Karim, a szíriai régészeti hivatal vezetője szerint a hatóságok a legrosszabbra számítottak, ám a terület, általánosságban véve, jó állapotban van. Abdul-Karim hétfőn látogatott el Palmürába, hogy megkezdje az ókori műkincsek állapotának felmérését – számolt be a BBC News, amely közzétette a vasárnap készült felvételeket az ókori romvárosról.

„Amennyiben megkapjuk az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) jóváhagyását, akkor öt éven belül helyreállítjuk az Iszlám Állam által megrongált, vagy elpusztított épületeket” – idézte Abdul-Karim az Al-Arabíja hírtelevízió honlapja.

A Damaszkusztól 205 kilométerre keletre fekvő Palmürát (arab nevén Tadmur) az Iszlám Állam harcosai 2015 májusában foglalták el és nem sokkal később kivégezték azt az archeológust, aki negyven éve felügyelte a város értékes romjait.

A terrorszervezet világnézete szerint az ókori műemlékek a bálványimádás kellékei, ezért bűnös dolgok. A megszállás tíz hónapja alatt az IÁ két kétezer éves templomot, egy diadalívet és több toronysírt is megsemmisített Palmürában, ami hatalmas nemzetközi felháborodást váltott ki.

A szíriai konfliktust megelőzően évente több mint 150 ezer turista kereste fel a romvárost.

KamaraOnline/MTI