A határon átnyúló „startup-összefogás” jelentőségét hangsúlyozták a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében pénteken megrendezett beszélgetés résztvevői.

Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója elmondta: a kereskedőház a startup-ökoszisztéma kiszámítható partnere kíván lenni, és segít abban, hogy a projektek a globális piacra kerüljenek. Ahhoz azonban, hogy segíteni tudjanak, ismerniük kell a szereplőket. Szeretnék bővíteni a startupokat támogató programot, amelyre erdélyi vállalatok jelentkezését is várják – tette hozzá.

A magyarországi cégek elkötelezettek a program iránt, amelyre előbb vagy utóbb rá fog épülni egy oktatási rendszer is – hangsúlyozta Spaller Endre, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese.

Bihari Béla, az IT Plus Cluster elnöke elmondta: az it-cégeket összefogó koncepciójukra Magyar Nemzeti Kereskedőház is felfigyelt. Aki Székelyföldről el szeretne menni egy nagy városba, azt támogatják, de nem szeretnék úgy elengedni, hogy a kapcsolat megszakadjon – ismertette a klaszter filozófiáját.

Az erdélyi startupperek képviseletében Geréb Róbert, a székelyudvarhelyi Upon Pillbox ügyvezetője elmondta: vállalkozásuk Kelet-Európában egyedüliként foglalkozik otthoni okos termosztátokkal. A fejlesztést segítette, hogy tavaly májusba sikerült megnyerniük egy pályázatot is.

A 2009-ben indult Pont Rendszerház Kft. alapító igazgatója, Kovács László alapító igazgatója az ökoszisztéma jelentőségét emelte ki. Erdélyben még nincs irodájuk, de bíznak benne, hogy ez hamarosan változni fog.

Dr. Bakó László, a marosvásárhelyi Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem dékánhelyettese elmondta: tapasztalataik szerint a frissen végzett diákok hamar elhelyezkednek. A kutatási projektekbe évről-évre bevonják a hallgatókat is, ezzel is segítve a sikeres elhelyezkedést.

Bartha Zenkő – Csomor Beáta