Az építőipari kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv-knak) nyújt segítséget a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) IP Hősök kampánya, amelyben az oltalomszerzés lépéseit és fontosságát mutatják be.

Az SZTNH az érdeklődő építőipari vállalkozásnak ingyen is elvégzi a szellemivagyon-diagnózist (IP Scan), amely segít megérteni, milyen szellemitulajdon-védelmi eszközökkel érdemes élnie az adott cégnek. Az elérhető támogatásokról, pályázatokról is tájékoztatja a hivatal az érintetteket.

Az elmúlt években folyamatosan jelentek meg új módszerek, termékek, berendezések és eljárások az építőiparban, a magyar építőipari vállalkozások mégis kevesebb mint fele rendelkezik szellemi tulajdoni oltalommal.

A védjegyoltalomnak számos előnye van, hiszen megkülönbözteti a terméket a versenytársak termékeitől – hívta fel a figyelmet az SZTNH, és hozzátette: a szellemi tulajdon védelme lehetőséget nyújt arra, hogy fel lehessen lépni az egyedi termékeket, szolgáltatásokat és innovációkat engedély nélkül használókkal szemben.

Rámutattak, hogy globálisan az elmúlt évtizedben emelkedik az építőiparban a szellemi tulajdoni oltalomszerzések száma. Példaként említették, hogy formatervezési mintákból 2012-ben 1,2 millió mintát lajstromoztak, ez a szám 2019-ben 1,36 millióra, majd 2021-ben 1,5 millióra ugrott. A védjegyek száma is hasonlóan felfelé mutat: míg 2012-ben 6,6 millió, 2021-ben már több mint 18 millió védjegy állt oltalom alatt.

A kkv-knak a jól megválasztott és megszerzett oltalom egyszerre segíthet a túlélésben és a fejlődésben is. A szellemi tulajdon védelme az azt alkalmazó vállalkozásoknak gyakran jelent plusz bevételt, ami igaz az építőipari szereplőkre is – az egy alkalmazottra jutó bevétel körülbelül 68 százalékkal magasabb a szellemitulajdon-jogokkal rendelkező kkv-knál, mint azoknál, amelyek nem rendelkeznek ezekkel – olvasható az SZTNH közleményében.

(Forrás: MTI)