A Pénzügyminisztérium beszámolója szerint 2019 első negyedévében 11 százalékkal emelkedtek a bruttó és nettó bérek, a reálbérek így 7,6 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál Magyarországon.

Mindez azt jelenti, hogy 75 hónapja töretlenül emelkednek a reálbérek hazánkban, amelyek 2010 és 2018 között több mint 47 százalékkal nőttek a családi adókedvezményt is figyelembe véve – emeli ki a PM, hozzátéve, a kétgyermekesek reálkeresete közel 59 százalékkal, a háromgyerekeseké pedig több mint 76 százalékkal nőtt nyolc év alatt.

A legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál dolgozók létszáma 64 ezerrel nőtt 2018. márciusához képest, ami továbbra is a versenyszféra dinamikus bővülését jelzi, a nemzetgazdaságban 11 százalékkal, a versenyszférában 11,8 százalékkal, a költségvetési szerveknél pedig 7,8 százalékkal emelkedtek a bruttó és nettó keresetek a 2019-es első negyedévben.

Nemzetközi összehasonlításban az euróban kifejezett magyar bruttó bérek növekedtek a leggyorsabban a 2010 és 2018 közötti időszakban a Visegrádi országok közül.

A Pénzügyminisztérium előrejelzése alapján az elkövetkezendő időszakban a minimálbérek érdemi emelésének, az adócsökkentéseknek, a magas munkaerő-keresletnek, a közszféra és a vállalkozások béremeléseinek köszönhetően tovább emelkedhetnek a bérek Magyarországon.