Júniusban 9685 személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 31,8 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben a hónapban. Az év első hat hónapjában 45 959 személyautót hoztak forgalomba, 24,1 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) értékelése szerint a személyautók piacának fejlődése az első hat hónapban jelentősen gyorsabb az előzetes becslésnél. Ennek alapján felfelé módosítják majd a várakozásokat. A gépjárműimportőrök továbbra is bíznak abban, hogy folytatódik a magánvásárlók gyorsuló visszatérése és a vállalati gépjárművek cseréje is tovább erősödik – hangsúlyozták.

A közlemény szerint a magánvásárlók inkább a használtautó-kínálatból elégítik ki igényeiket. Valószínű ugyanakkor, hogy a vállalati vásárlások egy része magánvásárlásnak tekinthető, csak az általános forgalmi adó (áfa) visszaigénylése miatt vesznek autót a cégeknek. Az importált használt személyautók átlagéletkora meghaladja a 11 évet, számuk pedig jóval magasabb a behozott új autókénál. 

A kishaszonjármű-piac növekedésének lassulása visszafordult, a bővülés meghaladja az MGE várakozásait, a piaci előrejelzéseket várhatóan itt is felfelé módosítják majd. A DataHouse Kft. adatai szerint a júniusban forgalomba helyezett 499 nagyhaszonjármű 19,7 százalékkal volt több a tavaly júniusinál. Az év első hat hónapjában 2632 nagyhaszonjármű került forgalomba, ami 2,7 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Az MGE a nagyhaszonjárműveknél enyhe piaci növekedést vár.

A júniusban forgalomba helyezett 32 autóbusz 20 százalékos csökkenés a megelőző év azonos időszakához képest. Január-júniusban összesen 224 busz került forgalomba, 9,3 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában. Az autóbuszpiac kis mérete miatt mutat jelentős havi eltéréseket, itt az a fontos, hogy éves szinten növekedés legyen, mert a buszpark elöregedett, lecserélésre szorul – jelezte az MGE.

Júniusban 305 motorkerékpárt helyeztek forgalomba, 19,6 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben a hónapban. Az első fél évben a forgalomba helyezett motorkerékpárok száma 1383 volt, ami 12,1 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Az MGE értékelése szerint a piac továbbra is gyenge, de jó eredménynek tartják az élénkülést. (MTI)