Ugyan az új építési engedélyek száma az idei első negyedévben már messze nem bővült olyan tempóban, mint tavaly, így is több tízezer új otthon van a megvalósítás valamilyen szakaszában.

Az Eurostat adatai alapján 29 ország közül tavaly Magyarországon nőtt éves alapon a legnagyobb arányban a lakásépítési engedélyek száma, mind a teljes évet (157 százalék), mind az utolsó negyedéves adatokat (169 százalék) nézve. A most kiadott 9525 építési engedélynél utoljára 2007-ben volt jobb első negyedéves adat, míg a 2061 megépült lakás 2012 óta a legjobb évkezdet – azaz kezdenek beérni az elmúlt másfél évben kiadott építési engedélyek.

A piac motorja egyértelműen Budapest. Bár zömében itt az építkezések és tervezgetések zajlanak egyelőre: a 4395 kiadott építési engedély 220 százalékos növekedést jelent az előző év azonos negyedévéhez képest, miközben a mindössze 204 megépült lakás a fele a tavalyi mutatónak. 

A családi házas építkezések gyorsabb átfutását mutatja, hogy miközben a saját használatra épített lakások száma 87 százalékkal nőtt az első negyedévben, az értékesítési célú építés mindössze 15 százalékkal volt több a tavalyinál. A saját használatra épített, illetve családi házas formában átadott nagyjából 1100 új lakás sokéves első negyedévi rekordot jelent. Ennek köszönhetően az első három hónapban a kisebb városokban és a községekben nőtt legnagyobb mértékben az építési volumen 98 százalékkal, illetve 159 százalékkal.

A nagyobb társasházi építkezések időigénye miatt idén második félévtől várható igazán látványos felfutás az átadások számában. 2010 óta idén költözhetnek a legtöbben új társasházi lakásba – mondja Valkó Dávid. Az OTP Ingatlanpont vezető elemzője a mutatók ugrásszerű növekedését – az évekig elhalasztott kereslet aktivizálódása mellett – elsősorban azzal magyarázza, hogy a kormányzati döntéseknek is köszönhetően az előző év kedvezőbb piaci környezetet és látványos könnyítéseket hozott a lakásépítők, illetve a lakásvásárlók számára.

A fővárosban az elmúlt közel másfél évben havonta nagyjából ezer újlakás került a piacra, s ennek üteme máig nem mérséklődik. Az elmúlt évek visszafogott volumene után újra több száz lakásos beruházások tervei jelentek meg. Az építők a fővároson kívül is aktivizálódtak: vidéken a nagyvárosok húzzák a piacot, némileg erőteljesebb bővülés pedig az ország nyugati felében látható.

Idéntől a tervezőasztal helyett egyre inkább a daruerdőké lehet a főszerep, hiszen a kereslet látványos tavalyi megugrását a kínálat csak nagyjából másfél év késéssel tudja lekövetni. A robbanást beindító 5 százalékos áfakulcs ugyanakkor jelen állapot szerint 2019 végéig lesz csak érvényben, így a nagyobb beruházások előkészítésére már csak pár hónap marad – mondja az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.