Több mint másfél milliárd forintot kér a felszámoló az MTESZ még meglévő vagyonelemei közül a messze legértékesebbnek számító budai irodaházért, amelyben korábban az Árhivatal is működött. A Fő utcai épület mellett még öt vidéki ingatlanra is várják az ajánlatokat, egyebek mellett a volt kecskeméti zsinagógára is lehet pályázni.

Pályázatot írt ki a felszámoló Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) legértékesebb még meglévő vagyonelemére, a szervezet Budapesten, a II. kerületi Fő utca 66. alatt található irodaházára. A Fő utca és a Nagy Imre tér sarkán, a Novotel Budapest Danube szállodával átellenben álló épület 1942-ben építették, eredetileg az Országos Anyag és Árhivatal működött benne, majd a hivatal 1948-as megszüntetését követően került az MTESZ-hez. 

Az irodaház harmadik és negyedik emelete, illetve a pinceszint egy része már nincs az MTESZ tulajdonában, a meghirdetett több mint háromezer négyzetméternyi terület azonban így is a hatemeletes irodaház nagy többségét jelenti. A műemlék védett épület irányára 1,57 milliárd forint, az ajánlatokat október 21-től november 10-ig várja a felszámoló.

Az MTESZ-t még 1948-ban alapították, negyven műszaki, természettudmányos és gazdasági egyesületet tömörített, közvetve mintegy 70 ezer tag érdekét képviselte. Saját megfogalmazásában: „A Szövetség célja a reálértelmiség szakmai tudományos értékeinek védelme és továbbfejlesztése, az autonóm tagegyesületek közös törekvéseinek szolgálata, közös érdekeik képviselete, a szakmai-tudományos fejlődés előmozdítása, a tudományos műveltség terjesztése és a tudományos eredmények gyakorlatban történő alkalmazásának segítése” – volt.

A kiemelten közhasznú szervezet állami támogatása 2004-ben megszűnt, ezután önfinanszírozóvá vált, a rábízott vagyonnal, vagyonból gazdálkodott. Bár az elmúlt tíz évben közel egymilliárd forint értékben értékesített budapesti és vidéki ingatlanokat, a 2013 végén elindult felszámolás során a hitelezők mintegy kétmilliárd forint értékben jelentettek be követelést a szövetséggel szemben.

A felszámolás elindulásakor az MTESZ-nek két budapesti, és több mint egy tucat vidéki ingatlana volt, ezekből eddig a most meghirdetett Fő utcai irodaházon kívül hét vidéki vagyonelemnek kell még új gazdát találni. Utóbbi körből öt épületet nem sokkal korábban ugyancsak meghirdetett a felszámoló, ezeken a pályázatokon október 31-ig várják az ajánlatokat.

Az öt épületből a legértékesebb az egykori kecskeméti zsinagóga, amely jelenleg a Tudomány és technika házának ad helyet. Az MTESZ az épület valamivel kevesebb mint felét tulajdonolja, ám ez így is 1125 négyzetmétert jelent, amelyet 170 millió forintért kínálnak. A Napi.hu beszámolója szerint érdeklődik az épület iránt a kecskeméti Pallasz Athéné Egyetem. Vevőre vár emellett egy székesfehérvári lakóház 35 millió forintért, egy zalaegerszegi irodaterület 44 millióért, egy szolnoki irodaház 77 milliós irányáron, és egy pécsi irodaház 150 millió forintért.