Az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) az egyetemi tanulmányaikat félbehagyó fiatalokat segíti a munkaerőpiacra az Európai Unió Erasmus+ nemzetközi projektben.

Az Európai Unió Erasmus+ programjában az Észak-Rajna-Vesztfáliai Kézműves Kamarai Szövetség vezette konzorcium Németországban, Ausztriában, Bulgáriában, Törökországban, Görögországban és Magyarországon felméri az egyetemet tanulmányaik befejezése előtt elhagyó fiatalok munka-erőpiaci elhelyezkedésének helyi gyakorlatát. A 2016-ban indult és 2018 közepén befejeződő projektet az unió 150 ezer euróval támogatja, a konzorciumi tagok 25 százalék önerőt adnak – mondta sajtótájékoztatóján Németh László, az Iposz elnöke.

Az egyetemi tanulmányaikat félbehagyó magyar fiatalok a munkaerőpiacon értékes munkaerő tartalékot jelentenek, lenne munkájuk a magyar kézműiparban, ezért megpróbálják a szakmai ipartestületek bevonásával összehozni a keresletet és a kínálatot – tette hozzá. Az egyetemet be nem fejezők már rendelkeznek szakmai kompetenciával, és azon túl, hogy a vállalkozások munkát adnának ezeknek a fiataloknak, lehetővé tehetnék a tanulmányaik folytatását is.

Peter Dohmen, az Észak-Rajna-Vesztfáliai Kézműves Kamarai Szövetség projektvezetője kiemelte, a konzorciumi partnerek úgy választották ki, hogy jó gyakorlatot ismertethessenek meg és tanuljanak egymástól. Thomas Vondrak, a projekt tanácsadója rámutatott arra, hogy a nagy európai városokban végzett felmérésük szerint az unióban az egyetemi hallgatók mintegy 25-30 százaléka nem fejezi be tanulmányait, és ez jelentős nemzetgazdasági károkat okoz, amit mérsékelni lehetne, ha a munkaerőpiacon megfelelő munkát végezhetnének, és később befejezhetnék a megkezdett tanulmányaikat. (MTI)