A brit kormány ezidáig visszautasította, hogy garantálja az uniós polgárok jogait, az Európai Parlament képviselői szerint azonban ez kötelessége.

Az EU-s tagságról szóló brit népszavazás óta bizonytalanság övezi az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok, illetve a valamelyik tagállamban élő brit állampolgárok helyzetét – hogyan változnak a jogaik, milyen juttatások illetik meg őket? A brit kormány ezidáig visszautasította, hogy garantálja az uniós polgárok jogait, holott az az Európai Parlament képviselői szerint ez kötelessége. Az EP szerdán tartott vitát a kérdésben és meghallgatást is szervez a jövőben az érintettekkel.

Egyre több beszámoló lát napvilágot arról, hogy milyen nehézségekkel néznek szembe az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok a Brexit népszavazás óta. Sokak ütköznek problémákba, amikor brit állampolgárságért folyamodnak, míg más, több éve az országban élő uniós polgárokat egyenesen arra kértek, hogy hagyják el az Egyesült Királyságot.

Az EP-képviselők a szerdai plenáris ülésen vitatták meg a helyzetet, ahol Claude Moraes (szocialista, brit) elmondta: annak, aki állampolgárságért folyamodik, egy 85 oldalas nyomtatványt kell kitöltenie, az állampolgárságot kérő uniós állampolgárok 28 százalékának pedig elutasították vagy érvénytelennek nyilvánították a kérelmét. „Nincs rá időkeret, hogy kifejtsem, milyen szívszorító és fojtogató történetekkel szolgál a bürokrácia, de fel kell tennünk a kérdést, hogy ez vajon a brit politika, vagy az emberek és családok érdekeinek  a figyelmen kívül hagyása, akiknek a védelmére a törvény kötelez minket” – mondta az EP-képviselő. Claude Moraes szerint az Európai Bizottságnak azonnal cselekednie kell.

Anthea McIntyre (konzervatív-reformer, brit) hangsúlyozta, hogy Theresa May brit miniszterelnök szerint az uniós állampolgárok számos dologgal hozzájárulnak az Egyesült Királyság fejlődéséhez: „Az országban élő uniós polgárok, valamint a más uniós tagállamban élő brit állampolgárok jogainak biztosítása prioritás a miniszterelnök számára. Bárminemű késedelem ezen a téren csupán az idő és a bonyolult procedúra következménye, nem pedig a politikai akaraté.”

Věra Jourová uniós biztos elmondta: „Az Egyesült Királyságban letelepedett uniós polgárok megérdemlik, hogy tudják, hogyan változnak a jogaik, ha az ország kilép az Európai Unióból. Ugyanez igaz azokra a brit állampolgárokra, akik a 27 tagállam valamelyikében élnek.”

Az Európai Parlament rendszeresen meghallgatásokat tart szakértőkkel és érintettekkel a népszavazás eredményének hatásáról és figyelemmel követi az Egyesült Királyság politikáját – olvasható a parlament közleményében.