Javította az idei és a jövő évi magyar GDP-növekedési előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) őszi világgazdasági prognózisában. Az IMF minimálisan feljavította a világgazdaság idei és jövő évi növekedésére vonatkozó becslését is.

Az IMF honlapján közzétett, Világgazdasági kilátások, 2017 október (World Economic Outlook, October 2017) című tanulmány szerint a magyar gazdaság idén 3,2 százalékkal, jövőre pedig 3,4 százalékkal növekedhet a tavalyi 2,0 százalék után. Az áprilisban közzétett előrejelzéshez képest Magyarország hazai össztermékének (GDP) idei növekedési ütemét 0,3 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,4 százalékponttal emelte a valutaalap. A 2022-es évre változatlanul 2,2 százalékos növekedést jósolnak a magyar gazdaságnak az IMF elemzői. 

Az éves átlagos infláció a tavalyi 0,4 százalék után idén 2,5 százalékra, jövőre pedig 3,2 százalékra rúghat a legfrissebb, októberi prognózis szerint. Az IMF a fogyasztói árak emelkedésének csak a jövő évi mértékén változtatott, az áprilisban várt 3,3 százalékot 0,1 százalékponttal mérsékelte. 

Áprilishoz képest jelentősen emelték a folyó fizetési mérleg GDP-arányos többletének mértékét minden időhorizonton a valutaalap elemzői. A friss előrejelzés szerint a többlet idén 4,8 százalék, 2018-ban 4,2 százalék, 2022-ben pedig 1,4 százalék lehet a 2016-ban mért 5,5 százalék után. Az áprilisi prognózisban a tavalyi évre még 4,3 százalékot adtak meg, az idei évre 3,7 százalékot, 2018-ra 3,0 százalékot, 2022-re pedig 1,0 százalékot jósoltak. A két előrejelzés közötti különbség a tavalyi év esetében 1,2 százalékpont, 2017-re 1,1 százalékpont, 2018-ra 1,2 százalékpont, 2022-re pedig 0,4 százalékpont.

A munkanélküliségi ráta idén 4,4 százalékra, jövőre pedig 4,3 százalékra csökkenhet, áprilishoz képest nem változott a prognózis. A tavalyi adatot viszont 4,9 százalékról 5,1 százalékra módosította a valutaalap. 

Még májusban az IMF Alapokmányának IV. cikkelye alapján végzett rendes éves felülvizsgálatról készített jelentésében elismerően szólt Magyarország gazdasági eredményeiről a Nemzetközi Valutaalap. A nemzetközi pénzintézet igazgatósága megállapította, hogy a magyar gazdaság teljesítménye évek óta növekszik, eladósodottsága pedig csökken. Idén újabb lendületet vesz a gazdasági növekedés, amelynek fő motorjai az uniós támogatásokkal párhuzamosan növekvő beruházások és autóipari fejlesztések lesznek.

Legfrissebb előrejelzésében a világgazdaság idei és jövő évi növekedésére vonatkozó becslésén is javított az IMF. E szerint idén 3,6 százalékos átlagos globális gazdasági növekedéssel számol a szervezet, ami 0,1 százalékponttal felülmúlja a júliusban kiadott előrejelzést. Jövőre a globális gazdaság 3,7 százalékkal nőhet a legújabb becslés szerint, ami szintén 0,1 százalékpontos javítás a júliusi adathoz képest. A globális gazdaság tavaly 3,2 százalékkal nőtt.  

Az IMF-jelentés összeállítói szerint a tavalyi második fél évben kezdődött globális gazdasági növekedés lendülete nem hagyott alább, jövőre is kitart, kivéve a Közel-Keletet. A fejlett országok gazdasága jól teljesített idén eddig és ennek hatására az IMF a térség idei gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését (a júliusi becsléshez képest) 0,2 százalékponttal 2,2 százalékra, a jövő évit ugyancsak 0,2 százalékponttal 2 százalékra javította. 

A fejlett országok csoportján belül az Egyesült Államok gazdasága idén 2,2 százalékkal, jövőre 2,3 százalékkal nő. Ez azt jelenti, hogy júliushoz képest az idei évre vonatkozó gazdasági növekedést 0,1 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,2 százalékponttal javították fel. Az amerikai GDP tavaly 1,5 százalékkal nőtt. Az euroövezet esetében idén és jövőre egyaránt 0,2 százalékponttal javította becslését az IMF júliushoz képest és ennek alapján az idei évre 2,1 százalék, jövőre pedig 1,9 százalék növekedés vár a washingtoni székhelyű szervezet szerint a tavalyi 1,8 százalék után. 

A térségen belül a német gazdaság a tavalyi 1,9 százalékos gazdasági bővülés után idén 2 százalékkal, jövőre 1,8 százalékkal nőhet a jelentés összeállítói szerint. Mindkét év esetében 0,2 százalékpontot javítottak a szakértők a júliusi előrejelzésükhöz képest. Nagy-Britannia gazdasága a tavalyi 1,8 százalékos bővülés után idén 1,7 százalékkal, jövőre már csak 1,5 százalékkal nő. Az IMF hasonló előrejelzést tett közzé júliusban is.

A feltörekvő piacok és fejlődő országok különösen jól szerepelhetnek az idén és jövőre. Az ebbe a csoportba tartozó országok együttes GDP-je a tavalyi 4,3 százalék után idén 4,6 százalékkal nőhet, ami megegyezik a júliusi előrejelzéssel. A térség gazdasági teljesítménye jövőre még nagyobb fokozatra kapcsolhat, 4,9 százalék lehet, a júliusi becslést ez 0,1 százalékponttal múlja felül. 

Az orosz gazdaság, amely tavaly még 0,2 százalékkal zsugorodott, idén 1,8 százalékkal, jövőre 1,6 százalékkal nőhet. Az IMF júliusban az idei évre 0,4 százalékponttal, jövőre 0,2 százalékponttal gyengébb orosz GDP-növekedéssel számolt. 

Az IMF legújabb előrejelzésében az szerepel, hogy Kína gazdasága a tavalyi 6,7 százalék bővülés után idén 6,8 százalékkal nő, jövőre a bővülés üteme azonban 6,5 százalékra lassul. A jelentés összeállítói júliusban 0,1 százalékponttal kisebb idei és jövő évi kínai gazdasági növekedéssel számoltak.

A világkereskedelmi forgalom a tavalyi 2,4 százalék után idén 4,2 százalékkal, jövőre 4 százalékkal nő, a júliusi előrejelzéshez képest az idei évre vonatkozó adatot 0,2 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,1 százalékponttal javította fel az IMF.

Az infláció a fejlett régiókban az idén és jövőre egyaránt 1,7 százalék lesz, az ideit 0,2 százalékponttal, a jövő évit 0,1 százalékponttal rontotta az IMF, azaz a júliusi előrejelzéshez képest kisebb inflációra számítanak a jelentés készítői a tavalyi 0,8 százalék után. A fejlődő és feltörekvő régiókban idén 4,2 százalékos, jövőre pedig 4,4 százalékos inflációra számít a legújabb IMF-előrejelzés. A júliusi várakozásban az idei évre 0,3 százalékponttal, jövőre pedig 0,2 százalékponttal magasabb inflációt vártak a jelentés összeállítói a tavalyi 4,3 százalék után. 

Az északi-tengeri Brent, a dubai Fateh és a nyugati féltekén irányadó WTI olajfajták árának az átlagából számított olajár tavaly 42,84 dollár volt. Ehhez képest az olajár idén várhatóan 15,7 százalékkal nő, jövőre 0,2 százalékkal csökken az IMF kedden ismertetett legfrissebb előrejelzése szerint. (MTI)