Az EcoHills szennyezőanyag-mentes innovatív tisztítószer termékötlete nyerte a féléves inkubációs lehetőséget az idei Bridge to Benefits Mesterkurzuson – közölte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK).

A BKIK által kezdeményezett és a Civil Impact Nonprofit Kft. együttműködésével megvalósított fenntarthatósági mesterkurzus workshop sorozaton vezető hazai nagyvállalatok és civil szervezetek gyakorlati képzéssel segítették a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) környezeti vagy társadalmi szempontból is hasznos, fenntartható üzleti tevékenységét.

A győztes projektötlet megvalósításának hátterét a következő 6 hónapban szakértők, mentorok biztosítják inkubáció keretében.

A program csütörtöki záróeseményén a tíz, nyílt pályázaton kiválasztott kkv bemutathatta a kéthónapos műhelymunka során kidolgozott projektötletét. A tíz kkv összesen 75 főt foglalkoztat, nagy részük Budapesten működik, és átlagosan 7 lezárt üzleti évvel, 70 millió forintot megközelítő árbevétellel és 7 alkalmazottal rendelkeznek – ismertette a kamara.

A pályázatot az EcoHills Kft. Cleanspire nevű szennyezőanyag-mentes innovatív tisztítószer termékötlete nyerte. A tabletta kiszerelésű háztartási tisztítószerek hatékonyak, ugyanakkor a hagyományos termékeknél jelentősen kisebb kiadással és ökológiai lábnyommal járnak.

A zsűriben részt vevő nagyvállalatok, illetve civil szervezetek a nyertes kiválasztása mellett további felajánlást is tehettek az általuk relevánsnak ítélt projektek megvalósításának segítésére is. Ennek megfelelően a Bridge to Benefits Mesterkurzuson részt vevő további vállalkozások is tárgyalhattak egyebek között mentori együttműködés, beszállítói kapcsolatok, befektetés, egyéb pénzügyi és nem pénzügyi eszközök és kapcsolati tőke mozgósításának lehetőségeiről.

A legjobb három projekt gazdája számára emellett a BKIK egy 3000 euró értékű promóciós támogatást is nyújt egy videó kidolgozásával és egy erre irányuló, egyhónapos közösségi médiakampány lebonyolításával.

A példaértékű együttműködés keretében megvalósult programhoz idén már 30 szervezet, többek között az Auchan Magyarország Kft., a bp Magyarország, a dm Kft., az Erste Bank, a MagNet Bank, a MET Csoporthoz tartozó Dunamenti Erőmű, a Praktiker, a PwC Magyarország, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft., a Syngenta, a Szerencsejáték Zrt., a Tata Consultancy Services, az UniCredit Bank Hungary Zrt., a Budapest Bike Maffia Egyesület, a Felelős Gasztrohős Alapítvány, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány, a Kemence Hagyományőrző Gasztro-kulturális és Közösségfejlesztő Egyesület, a Nyitottak Vagyunk Nonprofit Kft., a  Salva Vita Alapítvány, valamint Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata csatlakozott mentorként.

A pitch esemény zárásaként a BKIK kezdeményezésére a programban érintett nagyvállalatok, civil szervezetek szándéknyilatkozatban kötelezték el magukat a KKV szektor fenntarthatóságának és felelős működésének fejlesztése mellett. Elősegítik emellett a szektor és a társadalmi vállalkozások, civil szervezetek, illetve nagyvállalatok közötti együttműködések kialakítását, melyek társadalmilag és/vagy környezetileg fontos ügyek előmozdítását célozzák. A cégek részt vesznek majd a Bridge to Benefits Mesterkurzus 2023. évi, második mesterkurzusának előkészítésében is.

(Forrás: MTI, BKIK)