Március 15-én új elnöke lesz az orosz AvtoVAZ csoportnak. A jelenlegi vezető, a svéd Bo Andersson két év alatt nem tudta megváltani a világot.

Jövő keddre tervezik az AvtoVaznál az igazgató tanácsi ülést, amikor sor kerülhet az elnökcserére. Az már biztos, hogy a jelenlegi vezető, Bo Andersson távozik a posztjáról, de nem szivárogtak ki hírek, hogy ki ülhet az elnöki székbe.

A svéd elnök 2014-től töltötte be a posztot, számára a lehető legrosszabb időben. Oroszországban az új autók eladása már abban az évben zuhanni kezdett, s a válság azóta is tart. A napokban közzétett adatok szerint, az AvtoVAZ tavaly rekordveszteséget könyvelhetett el, a cég 78,3 milliárd rubel (közel 300 milliárd forint) hiányt termelt.

Andersson ráadásul az elmúlt két évben több száz dolgozót bocsátott el, s ezt külön felrótták neki, mondván: „szociálisan érzéketlen” vezető. A vállalat vezérkara egyszerűen arra az álláspontra helyezkedett, hogy új emberre van szükség, mert Andersson nem megoldás a válságból kivezető úton.

A svéd 1987-ben kezdte karrierjét az autógyártásban, akkor a General Motorsnál volt az első munkahelye. Az AvtoVAZ-nak ő (volt) az első nem orosz elnöke.