Idén az első nyolc hónapban 1111 személygépkocsit loptak el Magyarországon – tájékoztatta a Világgazdaságot az ORFK Kommunikációs Szolgálata.

A tendencia csökkenő, tavaly ugyanis egész évben 2414 személygépkocsit tulajdonítottak el a tolvajok, vagyis havonta több mint kétszázat, míg 2014-ben 316 volt a havi átlag, 2013-ban pedig 390 fölött volt (három éve még csaknem 4700 kocsi került illetéktelen kezekbe) – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Az elmúlt években ráadásul meredeken emelkedett a felderített lopások aránya, bár így is elég alacsony: idén az első nyolc hónapban 17,13 százalék volt, míg 2013-ban 6,6 százalék. (Az adatok az egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztika rendszeréből származnak, amely követő statisztika, vagyis a már lezárt eljárások számáról tájékoztat. Az adatbázis nem az elkövetési idő, hanem a statisztikai rögzítés időpontja szerint tartalmazza a bűncselekményeket.)

A tolvajok körében idén az első hathavi statisztika alapján a Ford volt a legkedveltebb márka, de vitték a Volkswageneket és az Opeleket is. A Hermon nyilvántartási rendszerben regisztrált körözések top 10-es listájára felkerült a Suzuki és a Toyota is, a lista végén pedig a Škoda és a Peugeot állt. A legtöbb személygépkocsi-lopást Budapesten és Pest megyében követik el.