Az éves átlag háromszorosával, tavalyhoz képest 15 százalékkal bővült augusztusban az export és az import. A külkereskedelem felfutása elsősorban az autógyáraknak volt köszönhető: motorokból a kivitel a másfélszerese volt az egy évvel korábbinak, míg kész járműből tíz százalékkal több ment külföldre.

Augusztusban az éves átlagot messze meghaladó aktivitást mutatott a magyar külkereskedelem. A kivitel és a behozatal volumene egyaránt 15 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, az export értéke 7,2 milliárd euróra (2253 milliárd forint), az importé 6,6 milliárd euróra (2069 milliárd forint) nőtt – közölte a KSH. A forgalom alakulását ugyanakkor nagyban befolyásolta, hogy idén augusztusában hárommal több munkanap volt, mint tavaly.

Az Európai Unió (EU) tagállamaiba irányuló kivitel és behozatal volumene 15 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi többlet 41 millió euróval nőtt, és 554 millió eurót tett ki. Az export 79, az import 78 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban. Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 16, a behozatalé 12 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi mérleg ebben a viszonylatban 106 millió euróval javult, és 38 millió eurós aktívumot mutat.

Az év első nyolc hónapjában a kivitel volumene 5,2, a behozatalé 5,9 százalékkal emelkedett. Az export értéke 60,9  milliárd euró (19 060 milliárd forint), az importé 54,3 milliárd euró (16 984 milliárd forint) volt. A külkereskedelmi mérleg többlete 1046 millió euróval nőtt, és 6,6 milliárd eurót tett ki. A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala kivitelben 0,7, behozatalban 2,9 százalékkal csökkent. A cserearány 2,3 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 1,3, a dollárhoz képest 1,2 százalékkal értékelődött le.

Augusztusban a gépek és szállítóeszközök volumene a kivitelben 18, a behozatalban 17 százalékkal nőtt. A benzinüzemű motorok kivitele több mint felével, a dízelé több mint ötödével bővült, elsősorban Németország, Kína, Szlovákia és Mexikó felé. A belső égésű motorokhoz tartozó alkatrészek behozatala negyedével erősödött, zömmel Németországból, Japánból és Olaszországból. A közúti járművek importja több mint negyedével, exportja tizedével nőtt. Az exportnövekedéshez az alkatrészek, kormánykerekek és más karosszéria elemek kivitelének emelkedése járult hozzá.

A feldolgozott termékek exportvolumene 15, az importé 17 százalékkal nőtt. A gyógyszerkereskedelem mindkét irányban több mint 10 százalékkal emelkedett, exportban főként Németország és Ukrajna felé, importban Németországból és Ausztriából. A műanyag-alapanyagok importja közel negyedével bővült. A gumigyártmány behozatala harmadával, exportja több mint ötödével nőtt, ezen belül az új gumiabroncs-kereskedelem dominál. Az energiahordozók importvolumene 2,0 százalékkal csökkent. A kőolaj és kőolajtermékek behozatala nem változott jelentősen. A villamosenergia-behozatal több mint 10 százalékkal visszaesett.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 4,1, az importé 12 százalékkal nőtt. Több mint ötödével bővült az egyéb, táplálkozásra alkalmas termékek, ezen belül főleg az étrend-kiegészítők és csaknem negyedével a hús, húskészítmények importja. A gabonakivitel 10 százalékot meghaladó mértékben csökkent, leginkább a kukorica- és az árpaforgalom esett vissza, a búzaexport viszont jelentősen, közel negyedével emelkedett.