A magyarok az átlagnyugdíjnál minimum 40 ezer forinttal magasabb időskori havi bevételre vágynak, ennek ellenére mintegy 70 százalékuk nem rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással.

Ugyan az általános, nyugdíjrendszerrel kapcsolatos kérdésekre – nyugdíjkorhatár Magyarországon, nyugdíjak számításának módja – többnyire helyesen válaszoltak a megkérdezettek, saját megtakarítással annak ellenére sem rendelkeznek, hogy a tavalyi átlagnyugdíj összegét 54 százalékuk mintegy 20 ezer forinttal kevesebbre taksálta a valós 2016-os állami kifizetésekhez képest – derül ki az OTP Nyugdíjpénztár felméréséből.

A válaszadók több mint 63 százaléka a 2016-os átlagnyugdíjnál minimum 40 ezer forinttal magasabb havi bevétellel lenne elégedett idősebb korában, melyet 61 százalékuk szerint csak a saját megtakarításaiból fog tudni elérni. Annak ellenére, hogy a válaszadók szerint létfontosságú az öngondoskodás, a megkérdezettek több mint kétharmada semmilyen hosszú távú megtakarítással nem rendelkezik, saját bevallásuk szerint a jelenlegi helyzetükben nem tudnak eleget félretenni erre a célra.

Bár egyénenként mást jelentenek az ideális nyugdíjas évek, a kérdőív eredményei szerint az első három helyen a rendszeres utazás és kirándulás, valamilyen aktív hobbi űzése, illetve az unokákkal való időtöltések állnak. Remélt életszínvonalra vonatkozó adatokra is kitért a felmérés, ennek eredményei szerint a saját ingatlan, a gépjármű, illetve a hétköznapi kiadások problémamentes rendezése áll az élen, vagyis ezeket szeretnék megteremteni maguknak a válaszadók a nyugdíjkorhatár elérése után.