Visszaállt az élet a korábbi kerékvágásba az áruházláncoknál a vasárnapi boltzár eltörlése óta. A forgalom megoszlása már csaknem olyan, mint a korlátozást megelőzően volt. Az alkalmazottak azonban már nem ilyen boldogok, miután a kormány a boltzárral együtt az ő magasabb vasárnapi bérpótlékukat is eltörölte.

Kiheverték a vasárnapi boltzárat a nagyobb üzletláncok, a Sparnál a forgalom már nagyon közel van a törvény bevezetése előtti időszakéhoz, más láncoknál is hasonló folyamatokról számoltak be – írta a Magyar Nemzet. A Spar közlése szerint az összes forgalom átlagosan kilenc százaléka jutott a hét utolsó napjára.

A lap szerint az egyik legnagyobb vitát továbbra is a vasárnapi pótlék kérdése és a plusz pihenőnapok ügye jelenti, amely 80-100 ezer embert érint a kereskedelem mintegy 500 ezer alkalmazottjából. A pótlék esetében sokan kifogásolják, hogy a kormány a korábbi 100 helyett 50 százalékos vasárnapi pótlékot írt a munka törvénykönyvébe.

A kabinet emellett kettőre emelné az egy hónapban kiadható vasárnapi pihenőnapok számát több szervezet és párt, köztük a KDNP is. A kérdésekről legkorábban az ősszel tárgyalhat a kormány az érdekvédelmi szervezetekkel, az esetleges változások csak 2017. január eleje után képzelhetők el.