Az Artemisszió Alapítvány nyerte el az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) 2016-os civil társadalmi díjáért meghirdetett pályázat fődíját a migránsok és menekültek magyarországi társadalmi beilleszkedéséhez a Building Bridges projekt keretében nyújtott kiemelkedő hozzájárulásáért.

A szervezetet 14 000 euróval jutalmazták, elismerve a menekültek és a fogadó társadalom közti kapcsolatok építése érdekében folytatott értékes munkájukat, projektjük folytatására és bővítésére ösztönözve őket.

A díj átvételekor Megyery-Pálfay Adrienn Zsuzsanna, az Artemisszió Building Bridges projektjének koordinátora a következőket mondta: „Nagyon hálásak vagyunk ezért a díjért. Büszkék vagyunk az elismerésre,  úgy érezzük, a díjjal Európa a civilek munkáját ismerte el. A civilek fellépése nagyon fontos volt  ilyen léptékű migrációs válság kezelésében, emberek életének megmentésében. Ez a díj fontos és pozitív üzenet a migránsoknak és a menekülteknek. Úgy tekintjük, hogy ezzel a díjjal az EU határozottan elkötelezte magát a békét és menedéket kereső emberek mellett.”

Az Artemisszió Alapítvány 20 éves tapasztalattal rendelkező nem kormányzati szervezet, amely igen nehéz körülmények között dolgozik a migránsok és menekültek szociális és kulturális értelemben vett társadalmi beilleszkedésén. Az alapítvány Building Bridges elnevezésű programja számos menekültnek és migránsnak segített abban, hogy a magyar társadalom részének érezhessék magukat. Ebben önkéntes mentorok működnek közre, akik a menekülteket a szárnyaik alá veszik, és bevezetik őket a helyi nyelv, szokások és kultúra rejtelmeibe. A migránsok emellett a helyi munkaerőpiacra való felkészítésként szakképzésben is részesülhetnek. A szervezet most bővíteni szeretné programját, amelynek keretében jelenleg egyszerre 60 személynek tudnak segíteni, és egy nagyobb közösséget kíván kiépíteni, a magyarországi „mira! közösség”-et – olvasható az RGSZB közleményében.

Díjazásban részesült továbbá

  • az SOS Mediterranee, egy németországi székhelyű NGO, amely a Földközi-tengeren – Szicília, Lampedusa és Líbia körzetében – egy átalakított kereskedelmi hajóval és főként önkéntesek által folytatott kutató-mentő tevékenységével több mint 5000 élet megmentéséhez járult hozzá;
  • Dioníszisz Arvanitákisz 77 éves görög pék, aki a válság tetőzésekor több mint 100 kg kenyeret sütött a Kósz szigetén partra jutott, kétségbeesett menekülteknek;
  • az ILIAKTIDA, egy leszboszi nonprofit szervezet, amely abban segített, hogy kihozzák a menekülteket a táborokból, és a helyi közösségekben, vendégházakban és apartmanokban helyezzék el őket, ahol a menekültek újra normális életet élhetnek, helyi kulturális tevékenységekben vehetnek részt, találkozhatnak a helyiekkel és baráti kapcsolatokat alakíthatnak ki velük; valamint
  • a spanyol SOS Racismo Gipuzkoa, amely a „Next door family” projektjén keresztül több ezer helyi lakost és migránst szó szerint egy asztalhoz ültetett, hogy együtt egyenek és többet megtudjanak egymásról, s így végül valódi szomszédokká váljanak.