A közmédia hiteleinek átvállalása évi kilencmilliárd forint kiadástól szabadítja meg az intézményeket, mindeközben ismét az államhoz kerül például a Magyar Rádió vagy a Duna Televízió épülete – írja a Világgazdaság.

Több milliárd forintos éves kiadásoktól szabadul meg a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) azzal, hogy az állam átvállalja fennálló 35,57 milliárd forint tőkeösszegű ingatlanfinanszírozási és 11,57 milliárd forint összegű forgóeszközhitelét – olvasható a Világgazdaságban.

A hitel tőke- és kamatterhei ugyanis éves szinten több mint kilencmilliárd forinttal terheli az MTVA-t. A kormányhatározat már megszületett, már csak a 2015. évi központi költségvetésről szóló törvény módosítására várnak. 

A hitel átvállalásáról szóló kormányhatározat szerint az MTVA a feladatellátásához nem szükséges, per-, teher- és igénymentes ingatlanokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek adja majd át. A visszaadással az MTVA részéről piaci ingatlanértékesítés nem valósul meg, vagyis ebből az MTVA-nak nem keletkezik bevétele.