Kiszállt az általa alapított Gránit Bankból Demján Sándor. Az üzletember részvényeit Hegedűs Éva vezérigazgató vásárolta meg. Az állam tavaly év végén tőként emelt a pénzintézetben és ezzel tovább növelte befolyását.

A Gránit Bank további fejlődésének finanszírozására 3,1 milliárd forint tőkeemelést hajtott végre 2015. december 30-án, amelyből a magyar állam 1,7 milliárd, a Pannónia Nyugdíjpénztár 1,4 milliárd forint befektetést vállalt – olvasható az állam kisebbségi részvényesi jogait gyakorló Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében. A magyar állam 2013 közepén szerzett 49 százalékos részesedést a Gránit Bankban, a tőkeemelés után tulajdonrésze 49,97 százalékra nőtt. (A képen Hegedűs Éva elnök-vezérigazgató, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Demján Sándor elnök. Forrás: NGM.)

A Gránit Bank közleményéből a tőkeemelés mellett az is kiderült, hogy az év végével lezárult a piaci magánbefektetők személyi összetételében történt változás is. Az alapító Demján Sándor és Hegedüs Éva, a Gránit Bank alelnök-vezérigazgatója között létrejött korábbi megállapodás alapján Demján Sándor lehetőséget biztosított Hegedüs Évának a tulajdonában lévő részvények megvásárlására.

Hegedüs Éva élt a lehetőséggel és megvette a részvényeket, ezzel tulajdoni részesedése 33,8 százalékra nőtt. (A többi magánbefektető 16,23 százalékot birtokol.) Demján Sándor a jövőben a Gránit Bank tiszteletbeli és örökös elnöke marad. A közgyűlés az igazgatóság elnökének Hegedüs Éva vezérigazgatót választotta meg.

A Gránit Bank univerzális pénzintézetként működik, növekedése a vártnál is gyorsabb, a hitelintézet mára a hazai bankpiac stabil, nyereséget termelő, középbanki szereplője lett. Az NGM közleményében hangsúlyozza, hogy a Gránit Bank tevékenysége illeszkedik a kormány növekedésösztönző gazdaságpolitikájába.

A pénzintézet indulása óta mérlegfőösszegét közel húszszorosára növelte, kiváló minőségű hitelportfóliót épített fel, amelynek több mint 90 százaléka kis- és középvállalati hitel – ismertetik a közleményben. A Gránit Bank 150 milliárd forint feletti mérlegfőösszeggel és több mint 100 millió forint adózás előtti eredménnyel zárta a múlt évet az előzetes adatok alapján.