Január 18-án – két évvel és három nappal azután, hogy „elszállt” a svájci frank árfolyama – a román alkotmánybíróság döntést hozhat a svájci frank-alapú hitelek történelmi árfolyamon való átváltását lehetővé tévő törvénnyel kapcsolatban.

2015. január 15-én a Svájci Nemzeti Bank (SNB) úgy döntött, hogy nem indokolt az euróval szembeni árfolyamküszöb fenntartása.

A bejelentést követően „elszállt” az árfolyam: 3,7 lejről 4,32 lejre ugrott a frank, néhány nappal később pedig már olyan valutaváltók is voltak, ahol 6 lejért adták a svájci devizát – írja a Krónika.

Azóta a helyzet stabilizálódott, de az árfolyam 4 lej felett maradt, hétfőn például 4,2 lej/svájci frankos referencia-árfolyamot adott ki a Román Nemzeti Bank (BNR).

A legfrissebb statisztikák szerint több mint 50 ezer frankhiteles van még Romániában, akik arra várnak, hogy a történelmi árfolyamon újraszámolják havi törlesztő részleteiket, amit sokan nagyon nehezen tudnak fizetni.

A döntés az alkotmánybíróság kezében van, de a talárosok tavaly november végén úgy döntöttek, hogy január 18-ára halasztják a törvény megtárgyalását. Valer Dorneanu, a taláros testület elnöke azzal indokolta a halasztást, hogy több időre van szükségük, amíg részleteiben megvizsgálják az ügyet, illetve összevetik a jogszabályt az úgynevezett hitelcsere-törvénnyel, amelynek egyes, főként a bankok által kifogásolt cikkelyeit ugyancsak az alkotmánybíróság tárgyalja.