November 2-án elindult „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése a textília, ruházati termék, bőrtermék és lábbeli ágazatban” című projekt, amely a Széchenyi 2020 program keretében 24.69 millió forint európai uniós támogatás segítségével valósul meg.

A projekt célja, a munkahelyi egészségügy és a munkabiztonság fejlesztése, a munkavállalók és a munkáltatók célzott tájékoztatása, illetve a munkakörülmények javítása. Az egyéves program Budapest, Békéscsaba és Szolnok városokban három nagy érdekvédelmi szervezet közreműködésével zajlik majd.

A hazai munkabiztonság fejlesztésének szempontjából kiemelkedően fontos projektben a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségén (MGYOSZ) kívül aBánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) Magyar Könnyűipari Szövetség (MKSZ) vállal részt.

A rendszerváltást megelőzően, a textília, ruházati termék és lábbeli gyártása alág a magyar gazdaság egyik legnagyobb foglalkoztatója volt, és a foglalkoztatásban betöltött súlya napjainkban is jelentős. A pályázat által kiemelten célzott célcsoport ezért a termelői szektor, illetve a feldolgozóipar.

A projekt nem véletlenül koncentrálódik az Alföld északi és déli részére, ugyanis ezekben a régiókban nagyvállalatok helyett főként a mikro- és kisvállalkozások dominálnak. Az ágazat szempontjából döntő fontosságú a Munkavédelmi Törvény 2016. évi módosítása, amely már a 20 fős vállalatoknál is előírja a kötelező munkavédelmi képviselő választást.

A program a textília, ruházati termék, bőr, bőrtermék és lábbeli gyártás (CB) alág munkavédelmének, munkabiztonságának erősítését és ezzel a szakág hatékonyságának növelését, valamint az ott dolgozók munkavállalók jólétét, biztonságát szolgálja. A projekt során különös figyelem irányul a női munkavállalók bevonására és tájékoztatására, ezáltal a körükben elszenvedett munkahelyi balesetek megelőzésére.

A projekt képzési programja munkavédelmi szakértők bevonása mellett, munkaegészségügyi témákban is tapasztalt szakembereket hív segítségül a biztos elméleti és gyakorlati tudás átadásának érdekében.

A projekt további stratégiai célkitűzései között szerepel a működési tényezők, fenntartás és foglalkoztatás minőségének javulása, valamint a versenyképesség növelése a munkahelyi egészség erősítésével, támogatásával.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ), Magyar Könnyűipari Szövetség (MKSZ) mindezen célok mellett is nagy hangsúlyt fektet a K+F tevékenység, illetve lifelong learning, (élethosszig tartó tanulás) fontosságának és hatékonyságának tudatosítására.