Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a kormány az Alföldi Tej Kft.-vel hétfőn Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

A magyar kormány a 60. stratégiai megállapodását írja alá a több mint 100 magyar termelő tulajdonában lévő tejtermelői csoporttal; az Alföldi Tej Kft. a hatodik élelmiszeripari cég, amellyel ilyen megállapodást kötnek – mondta el Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a megállapodás aláírásakor elmondta:. Közölte azt is, hogy azok a cégek, amelyekkel a kormány eddig stratégiai megállapodást kötött, 186 ezer embernek adnak munkát, és a megállapodások megkötése után eddig 13 500 új munkahelyet létesítettek.

A magyar tejüzemek által feldolgozott nyersanyag a világ egyik legmagasabb színvonalú terméke, mindez azt mutatja, hogy van lehetőség a magyar élelmiszeriparban – jelentette ki. Jelezte, hogy az élelmiszeripar a következő öt évben 300 milliárd forint fejlesztési forrást fog kapni: 200 milliárd forintot a vidékfejlesztési program forrásaiból, 100 milliárdot pedig a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP).

Az Alföldi Tej Kft. az elmúlt tíz évben 6 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre, a cég az ország tejtermelésének 26 százalékát adja – ismertette az államtitkár. Mélykuti Tibor, az Alföldi Tej Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a magyar termelői csoport számára kiemelt jelentőségű a megállapodás, amely tízéves munkájuk elismerése.

A tejtermelői csoport Hajdú-Bihar megyében 23 termelő taggal alakult meg 2003-ban, két évvel később pedig megvásárolták a felszámolás alatt álló székesfehérvári tejüzemet. Akkor a havi árbevétel 500 millió forint volt, 2014-ben pedig már meghaladta a 40 milliárd forintot. Tavaly a belföldi értékesítés 120 százalékkal nőtt az előző évhez képest, és a cég Magyarországon piacvezető lett. A tulajdonosi kör az idén januárban döntött arról, hogy megvásárolja a FrieslandCampina Hungária Zrt.-től a debreceni feldolgozó üzemet, amelynek feldolgozó kapacitása napi 60 ezer liter.

A vállalatnak jelenleg 700 dolgozója van, amelyet tovább szeretnének bővíteni, és a jövőbeni terveik között szerepel a két üzem – debreceni és székesfehérvári – további fejlesztése, kapacitásbővítése – mondta az ügyvezető. A vállalat közvetve, az alapanyag-beszállítókkal együtt több mint 10 ezer embernek ad munkát.

A megállapodás tartalmazza a társadalmi szerepvállalást is, amelynek az Alföldi Tej maradéktalanul eleget tesz: egyebek mellett feladatuknak tekintik a tej megkedveltetését, sporteseményeket támogatnak, továbbá az eltűnt gyermekek fotóinak közzétételét is vállalták a tejesdobozokon.

Az Alföldi Tej az ország legnagyobb tejfelvásárlója, éves felvásárlása meghaladja a 300 millió kilogrammot.

MTI