A magyar agrárexporton belül az elmúlt években a feldolgozott termékek aránya 60 százalékról 80 százalékra emelkedett – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán az M1 csatornán.

Az idén is bíztatóak a kilátások, tavaly mintegy 8 milliárd euró volt a magyar agrárkivitel, ezt a teljesítményt remélhetően 2016-ban sikerül felülmúlni – mondta Fazekas Sándor.

A magyar agrárexport gyorsan emelkedik, az elmúlt három-négy év alatt 30 százalékkal növekedett, ami megélhetést, munkahelyet, jövedelmet jelent a gazdáknak még akkor is, ha az árak nyomottak, az orosz embargóval, illetve a sertés és a tejipari piaci válsággal kell megküzdeni.

Kiemelte: az agrárexport piacáért kemény küzdelmet kell folytatni, kevés helyen bővül a fizetőképes kereslet, az energiaárak csökkenése miatt a termény-, takarmány- és élelmiszerárak mérséklődnek. A magyar agrártermékek mintegy száz országba jutnak el, a legnagyobb felvevő az Európai Unió.

Az orosz embargó a magyar élelmiszerek 30 százalékát érintette, a félkész- és konyhakész termékekre nem vonatkozik a tilalom, például vetőmagok esetében sikerült növelni a magyar kivitelt, de a rubel árfolyamának gyengülése hátrányt jelent.

Úgy vélte, az embargó megszűnése után sem lesz könnyű visszakerülni az orosz piacra, Oroszország ugyanis növelte saját ellátását, illetve az odaszállító cégeket minősíttetni kell. (MTI)