Kihirdette Klaus Johannis román államfő a pénzintézetek által élesen kifogásolt hitelcsere törvényt. Ez lehetővé teszi a jelzáloghiteleseknek, hogy adósságuk teljes visszafizetése helyett átadják a bankoknak a hitelbiztosítékban megjelölt ingatlant.

Megelégedéssel nyugtázta, hogy a parlament második nekifutásra figyelembe vette a kifogásait, és ennek megfelelően fogadta el újra a jogszabályt – mondta a román államfő. Johannis hozzátette: a törvény még pénteken megjelenik a Hivatalos Közlönyben.

A bukaresti képviselőház kisebb módosításokkal április 13-án másodszor fogadta el az egy éve heves viták középpontjában álló úgynevezett elsétálási törvényt. A jogszabály lehetővé teszi a jelzáloghitelesek számára, hogy adósságuk teljes visszafizetése helyett átadják a bankoknak a hitelbiztosítékban megjelölt ingatlant – írja a kronika.ro.

A törvény tavaly novemberben jóváhagyott eredeti változatát Klaus Johannis megfontolásra visszaküldte a kétkamarás parlamentnek, amely módosításokat hajtott végre a szövegen. Az eladósodottak bírósági végrehajtón, közjegyzőn vagy ügyvéden keresztül értesíthetik a hitelezőt, hogy nem képesek tovább törleszteni adósságukat, és át akarják ruházni az ingatlant.

Az értesítés kézhezvételének pillanatától a hitelező köteles leállítani minden olyan esetleges végrehajtási intézkedést, amelyet az adós egyéb vagyonára, bevételére vagy közös adósa és kezese vagyona ellen indított volna.

A törvényhozók egyetlen lényeges kompromisszumra voltak hajlandóak az intézkedést hevesen ellenző bankokkal szemben. Ennek megfelelően 250 ezer euró lehet a hitel értéke, amely esetében az adós törlesztésképpen ráruházhatja a kölcsönből vásárolt ingatlant a hitelintézetre. A törvény hatálya nem terjed ki az államilag garantált, kedvező kamatot biztosító Első otthon elnevezésű jelzálogprogramra.