Március 31. az a dátum, amely elsődlegesen az adóbevallások leadásának határidejével forrt össze Szlovákiában. Az adóbefizetés kötelezettségét is addig kell teljesíteni.

Az adó 1 vagy 2 százalékának felajánlása nem jár többletköltséggel, mégis sokan nem rendelkeznek. Pedig ez garantálja, hogy a felajánlott adóhányad helyben marad – helyi egyesületek, civil szervezetek fedik le ebből a működési költségeiket, vagy új közösségi célokat fogalmazhatnak meg a támogatóknak köszönhetően – írja a hirek.sk.

„Nagyon sok pénzt össze tudnak így apránként szedni a szervezetek. Néha úgy tűnik, hogy egy ember vagy egy cég adóalapja kicsi, az olyan kevés összegnek tűnik, de közben a sok kicsi sokra megy ilyen szempontból” – mutatott rá Tóth János, a komáromi Paragraf Könyvelőiroda könyvelője.

Fontos tudni, hogy az adója 3 százalékáról is nyilatkozhat az az adózó, aki az elmúlt naptári évben összesen legalább 40 óra önkéntes munkát tud igazolni.

Az ÁFÁ-t érintő legfontosabb változások közé tartozik, hogy módosultak a háromszögügylet alkalmazásának feltételei, például a közbenső vevő nem rendelkezhet telephellyel, székhellyel vagy lakhellyel a végső vevő tagországában.

Az alkalmi jövedelmekben is változás állt be. Január 1-től az alkalmi jövedelem minden fillére, amely szerződéses jogviszonyból fakad, adóköteles.