A deviza alapú gépjármű- és fogyasztási hitelek forintosítása az OTP Csoportnak mintegy 6 milliárd forint terhet jelent.

Minden érintett fogyasztói szerződés forintosítását feltételezve a döntés várható adózás előtti egyszeri negatív eredményhatása az OTP csoportra nézve mintegy 6 milliárd forint. A céltartalék megképzése várhatóan az idei  harmadik negyedévében megtörténik, bemutatására pedig az egyszeri-korrekciós tételek között kerül sor – tájékoztatott a bank kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A bank tájékoztatásában felidézte, hogy augusztus 19-én a kormány megállapodott a Magyar Bankszövetséggel a deviza alapú gépjármű- és fogyasztási hitelek forintosításáról.

Ennek megfelelően az érintett fogyasztói szerződések forintosítására az augusztus 19-én érvényes piaci árfolyamon kerül sor, ami 287,2 forintos svájci frankot és 309,2 eurót jelent.

Az ügyfeleknek járó kedvezmény mértéke megegyezik a deviza alapú jelzáloghitelek forintosítása során alkalmazott árfolyam  – 256,5 forint svájci frank és  309,0 forintos euró – és az augusztus 19-én érvényes árfolyam közötti különbséggel – közölte az OTP.

A két árfolyam különbségéből keletkező terhet fele-fele arányban a bankok és az állam viselik.

Az OTP emlékeztet arra is, hogy a Magyar Nemzeti Bank a bankok rendelkezésére bocsátja a forintosításhoz szükséges svájci frank mennyiséget. A forintosításhoz szükséges teljes svájci frank mennyiséget az OTP Csoport 287,2  forintos árfolyamon megvásárolta az MNB hétfői tenderén.