Az ipari termelés volumene 8,8 százalékkal meghaladta májusban az egy évvel korábbit. Ugyanannyi munkanappal számolva a termelés 6,2 százalékkal emelkedett.

Az ipari termelés az idei első öt hónapban 5,7 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 2,3 százalékkal nőtt májusban – közölte a KSH.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: a járműgyártásban erőteljesebb volt a növekedés, mint az előző hónapokban. Szintén számottevő volt a bővülés a számítástechnikai és elektronikai cikkek gyártásában, valamint a gumi- és műanyaggyártás területén. Hozzátette, hogy a feldolgozóiparon belül kisebb súlyú építőanyag-ipar termelése is jelentősen nőtt.

Az ipari termelés volumene áprilisban 3 százalékkal csökkent a márciusi 13,4 százalékos éves növekedés után. Januárban és februárban is bővülést mért a KSH, 6,9, illetve 2,7 százalékkal nőtt az ipari kibocsátás. A munkanappal kiigazított adatok alapján áprilisban 2,5 százalékos volt a termelés növekedése az egy évvel korábbihoz képest, míg márciusban 10,0, februárban 7,1, januárban pedig 1,9 százalékos. (MTI)