Közösségi teret nyitott Budapesten az autistákat foglalkoztató csokoládéműhely, a Kockacsoki Nonprofit Kft. A KockaPont autistáknak szervezett foglalkoztatási programoknak, kluboknak ad helyet a jövőben.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a hétfői megnyitón hangsúlyozta: a fogyatékossággal élők ügyét nem a társadalomtól elzárva kell tartani, hanem minél inkább természetes részévé kell tenni a társadalom életének. Ezt az üzenetet hordozza a Kockacsoki azzal, hogy autistáknak ad munkát, hozzásegítve őket az önálló boldoguláshoz. Fülöp Attila kitért arra: a kormány azokat a programokat szeretné erősíteni, amelyek a fogyatékossággal élőknek lehetőséget adnak arra, hogy értéket teremtsenek. Megjegyezte, az ilyen támogatásnak van értelme, nem a „sajnálat alapú”, alkalomszerű segítségnyújtásnak.

Dénes Ákos, a kft. tulajdonosa, a KockaPont vezetője elmondta, a csokoládémanufaktúra öt éve kezdte meg működését, az új tér pedig lehetőséget ad arra, hogy bővítsék programjaikat és vendéglátással is foglalkozzanak. Programjaik célja, hogy megtanítsák az autista fiatalokat az önálló életvitelre, megismertessék velük a különböző szakmákat és segítsék őket munkába állni.

Jens-Jorgen Pedersen, a Kockapont kialakítását támogató dán Velux Alapítványok programigazgatója szerint a Kockapont kiváló példa arra, hogyan lehet felkarolni a társadalom nehézségekkel küzdő egy-egy csoportját. Meglátása szerint mindenkinek vannak autista vonásai – a koncentráció, a részletekre figyelés, az elkötelezettség mind autista vonás.

A Kockacsoki programjait 2018-ban 64 autizmussal élő fiatal látogatta, terveik szerint 2020-ig még 300-an vehetnek részt elhelyezkedést segítő kezdeményezéseikben.

(Forrás: MTI, fotó: Koszticsák Szilárd)