Augusztusban a várt növekedés helyett csökkent a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben az Európai Unió statisztikai intézete, az Eurostat jelentése szerint. A magyar kiskereskedelem 1 százalékkal bővülni tudott.

Augusztusban az előző havihoz képest – szezonális kiigazítással – 0,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelem volumene az euróövezet 19 tagállamában. Az Európai Unió 28 tagállamában a volumen nem változott. Tavaly augusztushoz viszonyítva, naptári kiigazítással az euróövezetben 1,8 százalékkal, az EU-ban 2,4 százalékkal nőtt augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene.

A piac korábban az euróövezetre 0,2 százalékos növekedést várt havi bázison és 1,7 százalékos növekedést éves bázison.

A legnagyobb mértékben, 1,2 százalékkal Lettországban csökkent a kiskereskedelmi forgalom augusztusban. Lengyelországban és Franciaországban 0,7 százalék, Finnországban 0,6 százalék volt a havi visszaesés. A legnagyobb növekedést, 1,2 százalékkal, Svédországban mérték. Portugáliában 1,1 százalék, Magyarországon, Írországban és Szlovéniában pedig 1,0 százalék volt a havi növekedés.

Éves összevetésben Írország vezeti a növekedési listát 7,9 százalékkal. Litvániában 7,4 százalékkal, Magyarországon 6,8 százalékkal, Lengyelországban 6,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az idén augusztusban a tavalyihoz képest, míg csökkenést egyedül Máltán tapasztaltak, ott -2,1 százalékos értéket mértek.

A Központi Statisztikai Hivatal első becslése szerint az előző évhez viszonyítva a nem élelmiszer jellegű termékek csoportjában nőtt a leginkább a forgalom volumene: összességében 10,7 százalékkal. Ez már az idei harmadik kétszámjegyű növekedés a szegmensben: januárban 12,7, júniusban pedig 10,9 százalékos bővülést mért a KSH. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 4,1 százalékkal nőtt, ez a legmagasabb érték május óta. Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 6,8 százalékkal haladta meg a tavaly augusztusit, jelentős részben az egy évvel korábbinál 16,3 százalékkal magasabb árak miatt.

A fogyasztás növekedését a kormány és a munkaadók között kötött adó és bérmegállapodás, illetve a foglalkoztatottság növekedése segítette, mivel így megvalósulhattak a korábban elhalasztott családi beruházások – így értékelte a legfrissebb kiskereskedelmi adatokat Pomázi Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára.

Az év első nyolc hónapjában a kiskereskedelmi forgalom növekedése 6,6 százalékos – naptárhatástól megtisztítva 6,7 százalékos – volt az előző év azonos időszakához viszonyítva.