Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 4,6 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – ismertette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az adatok szerény élénkülést mutatnak a júliusi 3,0 százalékos nyers, és 2,5 százalékos kiigazított adat után.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,7 százalékkal növekedett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 74 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,0 százalékkal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,5 százalékkal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 7,8 százalékkal haladta meg a tavaly augusztusit. A textil-, ruházati és cipőboltokban 19,9 százalékkal nőtt az eladások naptárhatástól megtisztított volumene, a használtcikk-üzletekben 12,8, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 6,7 százalékkal volt nagyobb forgalom, mint egy évvel azelőtt. Az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 5,5 százalékkal, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben 1,2 százalékkal emelkedtek az eladások. A forgalom volumene 4,4 százalékkal visszaesett a bútor-, műszakicikk-üzletekben.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,8 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 21,2 százalékkal nőtt.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 2,3 százalékkal növekedett.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,4 százalékkal csökkentek.

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1227,9 milliárd forint volt, alig 4,3 milliárd forinttal kisebb az előző havinál, de a nominális értéke 12,2 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Az év első nyolc hónapjában a kiskereskedelmi forgalom a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 2,4 százalékkal volt nagyobb, mint a múlt év azonos időszakában.

Augusztusban némiképp gyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése, de az ütem még mindig elmarad a járvány előtt megszokottól. A következő hónapokban tovább erősödhet a kereslet, novemberben pedig a nyugdíjprémium kifizetése adhat majd újabb lökést – így kommentálták az MTI-nek nyilatkozó elemzők a KSH jelentését.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kommentárjában azt emelte ki, hogy augusztusban némiképp magára talált a kiskereskedelem. Már látszik némi trendszerű növekedés tavasz óta, habár ez továbbra is jelentősen elmarad a Covid-krízis előtt megfigyelt dinamikától.

Az augusztusi jó teljesítmény mindenképpen bíztató, tekintettel arra, hogy a nyári hónapok elsősorban a szolgáltatások fellendülését szokták hozni, míg a kiskereskedelem némiképp gyengébben szokott teljesíteni. Összességében tehát továbbra is lehet bízni a fogyasztás GDP-t bővítő fontos szerepében a harmadik negyedév folyamán.

Az augusztusi kiskereskedelmi adatok láttán az ING Bank szakértői fenntartják a várakozásukat, miszerint a harmadik negyedévben is folytatódik a gazdaság dinamikus növekedése, 1,5 százalék körüli negyedéves GDP-bővüléssel számolnak. Az idei év egészét nézve pedig továbbra is elérhetőnek látják éves átlagban a 7,7 százalékos gazdasági növekedést.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője is arra figyelt fel, hogy augusztusban az előző havinál gyorsabb ütemben nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Továbbra is jellemző az internetes kereskedelem előretörése a hagyományos bolti értékesítéssel szemben. A kiskereskedelmi forgalom a következő hónapokban ismét bővülhet, ennek mértékét azonban nagyban meghatározza, hogy a negyedik hullám mennyire okoz bizonytalanságot a háztartásoknál, illetve szükség lesz-e korlátozások elrendelésére, amely ismét visszavetné a háztartások fogyasztását. Regős Gábor úgy látja, novemberben a nyugdíjprémium kifizetése lökést adhat a kiskereskedelmi forgalomnak.

(Forrás: MTI)