Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 6,3 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 6,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – erősítette meg szerdán kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,5 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 10,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,2 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az év nyolcadik hónapjában az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 5,0 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké pedig 1,4 százalékkal bővült az egy évvel korábbi adathoz képest.

A nem élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom volumenének 10,2 százalékos emelkedésénél arra is rámutattak, hogy 11 százalékkal, illetve 9,0 százalékkal nőttek az eladások az iparcikk jellegű vegyes, illetve a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer üzletekben. A textil-, ruházati és lábbelit árusító üzletekben 8,3 százalékos, a bútort, műszaki cikket értékesítő üzletekben pedig 6,2 százalékos volt a forgalom növekedése.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 4,3 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 45 százalékkal emelkedett augusztusban, ezáltal folytatta az évek óta tartó bővülést.

A KSH adatai szerint augusztusban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1029 milliárd forint volt.

Augusztusban az országos kiskereskedelmi forgalom 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka pedig az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában valósult meg.

A január-augusztusi időszakban a kiskereskedelmi forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az év első nyolc hónapjában az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 4,1 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,0 százalékkal nőtt az értékesítés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva.

(Forrás: MTI)