Augusztusban az ipari termelői árak 0,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az előző havi 0,3 százalékos emelkedést követően – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az árak alakulását az alapanyag- és a világpiaci árak változása, valamint a munkabérek növekedése befolyásolta.

A belföldi értékesítési árak átlagosan 2,4 százalékkal nőttek, ezen belül a 67 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar árai 2,5 százalékkal, a 28 százalékos súlyú energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 1,7 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten. Az exportértékesítés árai alig, 0,2 százalékkal nőttek az előző év augusztusához képest – közölte a KSH.

Idén augusztusban a 2018. augusztusihoz képest az ipar belföldi értékesítési árai 2,4 százalékkal emelkedtek. Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 1,1, a beruházási javakat gyártókban 4,9, a fogyasztási cikkeket gyártókban 5,3 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítés árai 0,2 százalékkal emelkedtek, ezen belül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 1,1 százalékos árnövekedés, a 4,1 százalékos súlyú energiaiparban – a nemzetközi villamosenergia-piaci éves árváltozások következtében – 19 százalékos csökkenés történt.

Idén az első nyolc hónapban a 2018. január-augusztusihoz képest a belföldi értékesítés árai 4,6, az exportértékesítéséi 1,1 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 2,2 százalékkal magasabbak voltak.

(Forrás: MTI)