A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy az Opus Global, valamint a Konzum Befektetési Alapkezelő és annak két tőkealapja, a Konzum PE Magántőkealap és a Repro I. Magántőkealap közvetlen irányítást szerezzen a 4iG felett.

A GVH június 25-én hatósági bizonyítványt állított ki az összehangolt befektetők által a 4iG-ben történő befolyásszerzéssel indult versenyfelügyeleti eljárásban, erre tekintettel közvetlen irányítást szerezhetnek a társaságban – tették közzé az érdekelt társaságok kedden, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A cégek június 6-án jelentették be, hogy opciós vételi szerződéseken, illetve egyéb tőzsdén kívüli jogügyleteken keresztül 50,28 százalékot meghaladó többségi befolyást szereznek a 4iG Nyrt. fölött.

A befektetők a bejelentéskor a korábbi megegyezések eredményeként a 4iG Nyrt. részvényeinek 33,57 százalékával, több mint 614 ezer törzsrészvénnyel rendelkeztek, ezért nyilvános vételi ajánlatot kellett tenniük a társaság valamennyi részvényese számára. A nyilvános ajánlattételi szakaszban megszerzett részvények az Opus Global Nyrt. tulajdonába kerülnek.

A nyilvános vételi ajánlattal, továbbá egyéb jogügyletek teljes körű lezárásával az Opus Global Nyrt. legalább 14,15 százalékos, a Konzum PE Magántőkealap 12,94 százalékos, míg a Repro I. Magántőkealap 23,16 százalékos tulajdont szerez a 4iG Nyrt.-ben.

Az Opus Global Nyrt. a nyilvános ajánlattételi szakaszt követően a 4iG menedzsmentjének hozzájárulásával tőkeemelésre készül az informatikai vállalatnál, amelynek során a banki informatikai szolgáltatásokat nyújtó Takarékinfó Zrt.-ben meglévő 24,67 százalékos részvénycsomagját apportálná a 4iG Nyrt.-be. A 4iG Nyrt. igazgatósága ugyanakkor nem javasolja a nyilvános vételi ajánlat elfogadását a cég részvényeseinek. 

Az igazgatóság a BÉT honlapján kedden közzétett véleményében rögzíti: az ajánlattevők a társaság valamennyi 1000 forint névértékű törzsrészvényére vételi ajánlatot tettek, részvényenként 2942 forintért, ami az ajánlat benyújtását megelőző 180 nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagára, míg az igazgatósági határozat elfogadását megelőző tőzsdei napon, június 25-én a részvények tőzsdei záró árfolyama részvényenként 3500 forint volt.

A testület állásfoglalása szerint a 4iG érdeke az, hogy minél nagyobb számban megmaradjanak a közkézen maradó részvények, ezáltal biztosított legyen a széleskörű részvényesi ellenőrzés, a társaság folyamatos tőzsdei jelenléte, a működés nyilvánossága.

Az igazgatóság információi szerint az ajánlattevők nem terveznek változtatást a 4iG menedzsmentjében, munkavállalói összetételében és létszámában, azonban nem zárható ki, hogy a jövőbeni feladatokhoz igazodóan változtatások lesznek. A vételi ajánlatban rögzítették azt is, hogy a főbb irányokat tekintve az eddigi stratégiai elképzelések mentén kívánják tovább működtetni a társaságot – jelezték.

Az igazgatóság az ajánlattevők elképzelésének megvalósítását megalapozottnak ítéli, és úgy véli, az ajánlattevőkkel történő együttműködés eredményeként lehetővé válik a társaság és leányvállalatai tulajdonában lévő portfólió hatékonyabb működtetése, külső befektetők bevonásával az esedékes fejlesztések megvalósítása.

A 4iG július 26-ra rendkívüli közgyűlést hívott össze, amely személyi döntések mellett a társaság által kibocsátott részvénysorozat össznévértékét nem érintő névértékváltoztatásról (split) dönt – derül ki a BÉT honlapján kedden közzétett meghívóból.

A 4iG Nyrt. részvényei a BÉT standard kategóriájában forognak. A papírokkal kedden tőzsdezárás előtt 3500 forinton kereskedtek, ami megegyezik az előző záróárral. Az elmúlt egy évben a papírok legmagasabb árfolyama 4480 forint, a legalacsonyabb 1800 forint volt. (MTI)