A hulladék mennyisége alapján fizetnék a szemétszállítási díjat a romániai lakosok a törvénymódosítás-tervezet szerint, amelyet közvitára bocsátott a környezetvédelmi minisztérium.

Két évvel ezelőtt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Románia ellen, amiért nem kezeli megfelelően a hulladékgyűjtést.

A tervezet szerint a törvény lehetőséget biztosítana az önkormányzatoknak, hogy ne a jelenlegi módszer szerint, a háztartásokban élők száma alapján számlázza a szemétszállítási díjat, hanem az összegyűlt hulladékmennyiség alapján.

Kevesebbet kellene fizetni a szétválogatott és többet a vegyes szemét elszállításáért – írja a kronika.ro.

A közvitára bocsátott tervezet arra is kitér, hogy ez nem lenne kötelező, csupán egy lehetőséget biztosítana azoknak a településeknek, ahol megvannak a technikai és gazdasági feltételek a Nyugat-Európában és az Amerikai Egyesült Államokban már sikerrel alkalmazott, „amennyit szemetelsz, annyit fizetsz – pay as you throw” (PAYT) elv alkalmazására.

A módszer különben már Romániában is működik néhány nagyvárosban. Nagyváradon például három éve kísérleteznek vele, és azt tapasztalták, hogy ennek hatására nőtt a szelektíven gyűjtött hulladékmennyiség.

A Körös-parti városban a tömbházak melletti hulladéklerakóknál a fekete fedelű kukában gyűjtik a háztartási szemetet és a sárga fedelűbe az újrahasznosítható hulladékot, a városban pedig több helyen is vannak szelektív szigetek, ahol a három tartályba be lehet dobni a papírt, műanyagot, üveget.

A magánházban élők sárga színű zsákokat kapnak a helyi köztisztasági vállalattól (RER), abba kell gyűjteniük az újrahasznosítható hulladékot, amit kéthetente visznek el, miközben a háztartási szemétért hetente kimennek a cég alkalmazottai.