A klímaváltozás is az Allianz üzleti portfóliójának alapvető része lesz a jövőben. A befektetéseket 37 kritérium alapján fogja vizsgálni a társaság, ezek közé tartozik az üvegház hatású gázok kibocsátása, valamint az energiahatékonyság is.

Először kerül sor az Allianz teljes befektetési portfóliójának átvilágításra, amihez a 37 környezeti, társadalmi és vállalatirányítási kritériumot használ a biztosító. Ezek között szerepel az adatvédelem és a korrupció is – írja a Biztosítási Szemle.

Az Allianz által kezelt és befektetett vagyon nagysága, ami nagyrészt a biztosított egyénektől folyik be, több mint 630 milliárd euróra rúg, ennek több mint 90 százalékát fix kamatozású értékpapírokba és részvényekbe fekteti. A teljes portfólió átláthatóvá tétele várhatóan 2016 közepére lesz kész, ami lehetővé teszi majd a kockázatok és lehetőségek célzottabb kezelését.

„Az ügyfelek pénzének befektetésekor elsősorban olyan vonzó hozamra fókuszálunk, ami hosszú távon stabil marad” – mondja az Allianz befektetési vezetője. „Egyre fontosabb válik, hogy a környezeti és társadalmi kockázatokat már a korai fázisban figyelembe vegyük. Az új megközelítésünkkel nagyobb átláthatóság érhető el, ami a befektetési stratégiánkat is fenntarthatóbbá teszi a jövőben” – állítja Andreas Gruber.

A párizsi klímaegyezmény két Celsius-fokos globális hőmérséklet-emelkedés céljának tudatában, valamint az ezzel kapcsolatos gazdasági kockázatok figyelembevételével, az Allianz azt is bejelentette, hogy leállítja a szén-alapú üzleti modellek finanszírozását.

A cég többé nem fektet olyan vállalatokba, amelyeknek a bevételük több mint 30 százaléka szénbányászatból, vagy az energia előállításuk több mint 30 százaléka a szénből származik. Ez azt jelenti, hogy 2016 márciusáig mintegy 225 millió eurónyi, ilyen cégekhez kapcsolódó részvényétől válik meg a biztosító. Az érintett kötvényekből 3,9 milliárd értékű fog lejárni.