Az atomenergia használatának nagyarányú növelése képes 1,5 Celsius-fok alatt tartani a globális felmelegedés mértékét – áll egy friss ENSZ-jelentésben.

Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület a 2015-ös párizsi klímatalálkozón állapodott meg az ENSZ-tagok kormányaival a jelentés elkészítéséről, amely azt vizsgálja, mi történik akkor, ha az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokkal nő a globális felmelegedés és az üvegházhatású gázkibocsátás mértéke – írja az Atombiztos blog.

A jelentés elkészítésének célja nem volt más, mint egy globális válaszadási kísérlet az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésére, a fenntartható fejlődés, valamint a szegénység felszámolása érdekében, a jelentés pedig egyértelműen rávilágított arra, hogy az atomenergia nélkül nem lehet a kívánt hőfok alatt tartani a hőmérséklet emelkedését.

Az ENSZ jelentésében foglaltakat erősíti a mértékadó szakmai szervezet, a Nemzetközi Energia Ügynökség által november 13-án publikált World Energy Outlook 2018 című kiadvány is, amely a globális energetika nagyon részletes jövőképét mutatja be.

A kiadványból kiderül, hogy a fejlett és a fejlődő országoknak egyre több villamos energiára lesz szüksége a jövőben, a globális nukleáris alapú villamosenergia-termelés jelenlegi értéke huszonkét éven belül megduplázódhat. A kiadvány hangsúlyozza azt is, hogy az atomerőművek üzemidő-hosszabbításával, valamint az új blokkok építésével kapcsolatos döntések alapvető hatást gyakorolnak az ellátásbiztonságra és a sorsdöntő klímavédelmi célkitűzések teljesítésére is, azaz e beruházások nélkül súlyos következményekkel számolhatunk – folytatja az Atombiztos blog.

A globális klímavédelmi, ellátásbiztonsági és versenyképességi célok elérése érdekében a megújulók mellett nélkülözhetetlen szerepe van az atomenergiának is, ezt a tényt pedig egyre több ország ismeri fel, ezért az atomerőművi blokk építését tervezik a legnagyobb olaj- és gáztermeléssel rendelkező országok, mint Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és többek között Üzbegisztán is.

(Fotó: Novovoronezh NPP)